מחברי המאמר מציינים, כי אנדוקרדיטיס זיהומית (IE) הינה מחלה זיהומית של החיפויים הפנימיים או המסתמים של הלב. בעבר, לפני פיתוח התרופות האנטיביוטיות, התמותה מהמחלה הייתה קרוב ל-100 אחוז. למרות ההתקדמות ברפואה המודרנית, התמותה נותרה גבוהה ומוערכת בסביבות 25 אחוזים במהלך אשפוז בבית החולים וכמעט 50 אחוזים במעקב של שנה אחת. תסמינים של IE כוללים חום, צמרמורות, קשיחות, כאבי ראש, קוצר נשימה, שיעול, מיאלגיה, כאבי פרקים ועייפות כללית, עד 50 אחוזים מהמטופלים עשויים להידרש לטיפול כירורגי בנוסף לאנטיביוטיקה. בהתאם להנחיות איגוד הלב האמריקאי (AHA) והאגודה האירופית לקרדיולוגיה (ESC), חולים בסיכון מוגבר ל-IE כוללים בעלי מחלות לב קודמות או אשר להם פעילות המגבירה את הרגישות להתיישבות פתוגנים על רקמת לב פגועה. חשוב לציין כי טיפולי שיניים קשורים לבקטרמיה, וטיפול מונע באנטיביוטיקה שימש זמן רב עבור טיפולי שיניים בקרב חולים בסיכון על מנת להפחית את שכיחות המחלה. במשך השנים הייתה אי ודאות לגבי היעילות של טיפול מונע אנטיביוטי, ובשנת 2008 ההנחיות הקליניות של המכון הלאומי למצוינות הבריאות והטיפול בבריטניה (NICE) עודכנו והמליצו נגד השימוש השגרתי באנטיביוטיקה למניעת IE בחולים העוברים פרוצדורות דנטליות. ברחבי העולם, כולל ארצות הברית ומדינות אירופיות רבות, נותר הטיפול המונע האנטיביוטי בשימוש, למרות שעם השנים ישנה נטייה לקריטריונים מחמירים יותר. ההנחיות המעודכנות של ה-AHA משנת 2007 ושל ESC משנת 2009 הצביעו על כך שרק למתרפאים בסיכון גבוה מומלץ טיפול אנטיביוטי מונע ולא לאלה הנמצאים בסיכון בינוני .

 

מטרה

 

במחקר הנוכחי בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של הספרות המתארת את האטיולוגיה והגורמים המיקרוביאליים הבסיסים הקשורים ל-IE בעקבות פרוצדורות דנטליות, ונעשתה הערכה של הקשר בין שכיחות IE לבין פעולות דנטליות. הושם דגש על ניתוח שכיחות של פעולות שנערכו לאחרונה בחולים שאובחנו עם IE ביחס לשימוש באנטיביוטיקה מניעתית.

החוקרים ביצעו חיפוש במקורות הנתונים Medline, Embase, Scopus ו-ClinicalTrials עד ה-23 במאי 2022, וחיפוש מעודכן באוגוסט 2023. הקריטריונים לזכאות היו כל המחקרים הראשוניים המדווחים על IE בתוך שלושה חודשים של טיפולי שיניים במבוגרים מעל גיל 18. כל המחקרים הוערכו על ידי שני סוקרים באופן עצמאי, ואי התאמות נפתרו באמצעות חוקר שלישי. מתוך 3771 מאמרים שנסקרו, 38 מחקרי תצפית התאימו לקריטריונים שנקבעו ונכללו לניתוח במחקר. בסך הכל, 11 אחוזים של מקרי ה-IE נמצאו קשורים לנהלים של רפואת השיניים שנערכו לאחרונה. Streptococcus viridans היווה את הגורם ב-69 אחוזים של IE בחולים שעברו טיפולי שיניים לאחרונה, בהשוואה ל-21 אחוזים בלבד בקבוצות הבקרה. בכל המחקרים שבהם 100 אחוז מהחולים טופלו באנטיביוטיקה מונעת, אף אחד מהחולים בעלי הסיכון הגבוה לא פיתח IE.

 

מסקנות

 

לדעת מחברי המאמר, למרות שיש חוסר בספרות במחקרים אקראיים עם בקרה, עקב קשיים לוגיסטיים בנושא זה, סביר להניח שיש תועלת בטיפול מונע אנטיביוטי בהפחתת השכיחות של IE בטיפולי שיניים בחולים בסיכון גבוה. לדברי המחברים, נדרשים מחקרי בקרת מקרה נוספים המעוצבים היטב ובאיכות גבוהה.

Lean SSH, Jou E, Sin Ying Ho J, Jou EGL. Prophylactic antibiotic use for infective endocarditis: A systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2023; 13:e077026. doi:10.1136/bmjopen-2023-077026