מחברי המאמר מתארים, כי הסתיידויות במוך השן (PC) הן מסות מפוזרות או בודדות המתרחשות באופן חופשי, מחוברות או מוטבעות בדנטין. נעשה שימוש בטרמינולוגיות שונות בספרות הדנטלית לתיאור ההסתיידויות, כגון הסתיידות דיסטרופית, מטמורפוזה הסתיידותית, אובליטרציה של תעלת מוך השן, הסתיידות מפוזרת, הסתיידות דמוית צינור ואבני מוך השן. שיניים עם הסתיידויות הן בדרך כלל אסימפטומטיות, והן מתגלות כממצא רנטגן מקרי בחלל המוך. מבחינה קלינית, שיניים כאלה מציגות לעתים קרובות שינוי צבע צהבהב עקב אובדן השקיפות של הדנטין בכותרת השן הפגועה. מבחינה רדיוגרפית ניתן לראות אותן כמסות מסויידות נודולריות (אבני מוך השן) בתא המוך, או כמסות קטנות בעלות צורה לא סדירה של הסתיידויות מפוזרות או כמשקע של רקמה קשה לאורך הדפנות הפנימיות של תעלת השורש, הגורם להיצרות שעלולה להוביל לאובליטרציה מוחלטת. הסתיידויות מוך השן מהוות אתגר במהלך טיפול אנדודנטי על ידי גרימת סטיה או כיפוף של קצה מכשיר הטיפול ומניעת חדירה לתעלת השורש, מה שמוביל לתקלות יאטרוגניות שונות כגון היווצרות נקב, מדרגה ופגיעה במכשור. גורמים אטיולוגיים להסתיידויות אינם מובנים היטב, מספר גורמים נקשרו להופעת הסתיידויות, כגון גיל, טראומה, טיפול אורתודונטי, גנטיקה, מחלות חניכיים, עששת שיניים, שיקום עמוק ותרופות כמו סטטינים וגלוקוקורטיקואידים.

המחלות המערכתיות המיוחסות להתפתחות הסתיידויות כוללות היפרקלצמיה, היפרפאראתירואידיזם, גאוט, ליתיאסיס כליות, מחלת כליות סופנית, מחלות קרדיווסקולריות, סוכרת מסוג II והפרעה אוטואימונית. מחלות קרדיווסקולריות כוללות הפרעות בשריר הלב וכן במערכת כלי הדם המספקת את הלב, המוח ואיברים חיוניים אחרים. לדברי המחברים, ישנם דווחים כי הפתוגנזה של הסתיידויות דנטליות ושל אתרומה מסויידת בעורקים הינה דומה. מספר מחקרים הראו גם קשר בין הפלאק האטרומטי בכלי הדם לבין ההסתיידויות במוך. עם זאת, ישנן תוצאות סותרות בספרות לגבי הקשר בין מחלות קרדיווסקולריות לבין הסתיידויות כאלו.

 

מטרה

הסקירה השיטתית והמטה-אנליזה הנוכחית נועדו לענות על שאלת המיקוד הבאה: "האם יש קשר בין הסתיידויות במוך השן ומחלות קרדיווסקולריות?". המחברים ערכו חיפוש בחמישה מאגרי מידע (PubMed, Scopus, Embase, Web of Science ו-ProQuest) כדי לזהות מאמרים העוסקים בקשר בין שני המצבים. מודל הסבירות המקסימלית להשפעות אקראיות שימש להערכת הקשר בין המצבים. מתוך החיפוש הראשוני זוהו בסך הכל 2487 מאמרים. לאחר ניפוי, נכללו בסקירה זו עשרה מאמרים, מתוכם שבעה מחקרי חתך ושלושה מחקרי מקרה-בקר. לשמונה מאמרים היה סיכון נמוך להטיה, ולמאמר אחד מכל אחד מהם היה סיכון בינוני וגבוה להטיה. שבעה מאמרים דיווחו על קשר חיובי מובהק סטטיסטית בין חולים עם מחלות קרדיווסקולריות לבין הסתיידויות במוך השן. שני מאמרים דיווחו על קשר חיובי לא מובהק ומאמר אחד דיווח על אי קיום קשר ביניהם. הבדל משמעותי נצפה לטובת חולים עם מחלות קרדיווסקולריות עם יותר הסתיידויות בהשוואה לבריאים. מבחנים ספציפיים הראו קיום של ודאות נמוכה של העדויות עבור המדגם הכולל והטייה.

 

מסקנות

לדברי החוקרים, קיימת רמה נמוכה של ראיות, לכך שחולים עם מחלות קרדיווסקולריות נוטים יותר לקיום הסתיידויות במוך השן בהשוואה לבני אדם ללא המחלה.

Parashar SR, Kasabwala K, Ulaganathan S, et al. Association of pulp calcifications and cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis. J Evid Based Dent Pract 2022 June; 22(2).  Doi.10.1016/J.Jebdp.2022.101707