מחברי המאמר מציינים, כי ההערכה של המרכזים לבקרה ומניעה של מחלות (CDC) היא, שאחד מכל ארבעה מבוגרים בארצות הברית סובל לפחות מנגע עששת פעיל אחד. כ-50 אחוזים מבני האדם בגיל 75 או מבוגרים יותר סובלים מעששת בשורשי השיניים, המשפיעה על שן אחת לפחות. תהליך עששת השיניים הינו תוצאה של שינוי במיקרוביוטה של הפה למינים קריוגניים יותר המתחזקים כתוצאה של שינויים בגורמי המאכסן ושיטות ההיגינה של הפה. במחקר שסקר 494 אחיות שטיפלו ב-358 שוהים במוסד סיעודי, דיווחו כמחצית מהאחיות על מחסור בזמן להשלים טיפול אורלי קבוע, ו-97 אחוזים התמודדו עם התנגדות התנהגותית שלעיתים קרובות מנעו את טיפולי הפה. יתר על כן, המצב של מחלות דנטליות לא מטופלות בקרב דיירי מוסד סיעודי מוחמר על ידי קסרוסטומיה הנגרמת על ידי מספר התרופות הרב שהם מקבלים, היעדר ביטוחי שיניים ויכולת אוריינות נמוכה בבריאות הפה.

דיאמין פלואוריד כסף (SDF) הינו פתרון פולשני מינימלי ובטוח, בעלות נמוכה, שעשוי לשלוט ולהפחית את העומס של עששת פעילה בקרב אוכלוסיית מוסדות סיעודיים. SDF הינו נוזל שקוף המיושם באופן מקומי על נגעי העששת על מנת להפחית את מסיסות מבנה השיניים ולהפריע להיווצרות הביופילם. SDF לא רק עוצר עששת דרך ההשפעות הקריוסטטיות של כסף, אלא מספק גם רמינרליזציה של חומר השיניים באמצעות הפלואוריד. מספר מחקרים מציינים כי תוצרי הלוואי של הכסף בתמיסה של 38 אחוזים SDF עלולה לגרום לבעיות באסתטיקה ותגובה אלרגית כגון שינוי צבע וגירוי החניכיים. בניסוי קליני אקראי שנערך על 799 ילדים נמצאה שכיחות כללית של נפיחות בחניכיים והלבנת החניכיים ברמה של 2.8 אחוזים ו-4.7 אחוזים בהתאמה. למרות תופעות הלוואי הללו, בספרות מדווח כי תמיסת SDF הינה טיפול בעששת אשר מתקבל בנוחות בשל הקלות שלו, אופיו הזעיר פולשני, והגישה שלו ללא כאבים.

 

מטרה

 

המחקר הנוכחי בא להעריך את היעילות של יישום יחיד של תמיסה של SDF 38% בהשוואה לאי טיפול בעצירה ושליטה בנגעי עששת פעילה ונגישה בקרב מבוגרים (18 שנים ומעלה) המתגוררים במוסד לטיפול ארוך טווח ובמוסדות סיעודיים. הרציונל למחקר זה היה לקבוע אם שימוש בתמיסת ה-SDF יכול לספק אפשרות טיפול פולשני באופן מינימלי ובעלות נמוכה עבור תושבי מוסד סיעודי שדורשים פחות ביקורי מעקב, ניהול קל יותר, בהדגשת טיפול הממוקד במטופל ונוחותו. השערת המחקר הייתה כי יישום יחיד, מקומי של תמיסת SDF יעצור וישלוט בנגעי עששת פעילים במבוגרים המתגוררים במוסד סיעודי בהשוואה ללא טיפול עם היגיינת פה סטנדרטית. המחקר כלל 39 מבוגרים בני 18 ומעלה עם 188 נגעי עששת פעילים מתשעה מתקנים סיעודיים בסן אנטוניו, טקסס. השיניים חולקו באקראי לשתי קבוצות של טיפול ובקרה. כל שן אשר קיבלה טיפול הייתה בשילוב עם שן בקרה באותו הפה. נגעי עששת נגישים טופלו עם יישום יחיד של תמיסת SDF 38%. השיניים נבדקו מחדש לאחר שלושה שבועות כאשר גם שיני קבוצות הביקורת קיבלו טיפול ב-SDF. שיני קבוצת הטיפול הדגימו עצירת עששת ב-77 (81.9 אחוזים) שיניים בהשוואה לאפס בקבוצת הביקורת (0 אחוזים). החוקרים מציינים כי בתוך קבוצת הטיפול 14 מתוך 17 השיניים ללא עצירת העששת היו שיניים אחוריות (82.4 אחוזים).

 

מסקנות

 

המחברים טוענים כי התוצאות מצביעות על כך שיישום יחיד של תמיסה של 38% SDF הינו אמצעי יעיל לעצירה ושליטה בעששת בהשוואה לשמירה סטנדרטית על ההיגיינה של הפה. הם ממליצים על שימוש בפלואוריד כסף בטיפול רוטיני באוכלוסיות מוחלשות.

 

Shakir H, Marwaha RS, Shah P, Challa S. Effectiveness of silver diamine fluoride in arresting dental caries in residents living in nursing homes: A randomized controlled trial. J Pub Health Dent 2023; 83: 292-298