לדברי מחברי המאמר, בין 50 המחלות הנפוצות ביותר שהוערכו על ידי חקר נטל המחלות הגלובלי (Global Burden of Disease Study1) עששת השיניים דורגה כמצב השכיח ביותר. יתר על כן, שיעור השכיחות של עששת השיניים הוא 35.3 עבור גברים ונשים כאחד. שיקום נגעים אינו עוצר או מאט את תהליך מחלת העששת והאפקטיביות של פלואוריד במניעת עששת השיניים בקרב ילדים זוהתה זה מכבר. עם זאת, מאחר שכל כך מעט מחקרים קיימים עבור מניעת עששת במבוגרים, המלצות איגוד רופאי השיניים האמריקאי (ADA-American Dental Association) לשימוש מקומי בפלואוריד מבוססות על חוות דעת מומחה, תוך אקסטרפולציה של הראיות משיניים קבועות של ילדים ומתבגרים.

על מנת למלא את הפער הקריטי הזה בידע, זיהה ה-ADA את הצורך במחקר בנוגע ליעילות הפלואוריד במבוגרים, במיוחד בתת-אוכלוסיות של מבוגרים כגון אנשים בסיכון הגבוה ביותר לפתח עששת שיניים, אנשים מעל גיל 65 ומבוגרים בסיכון גבוה במיוחד להתפתחות עששת. מחקר זה השתמש בנתונים מרשומות רפואיות ודנטליות אלקטרוניות נרחבות של המחלקה לענייני חיילים משוחררים של ארצות הברית (US Department of Veterans Affairs-VA). הנתונים מייצגים מאגר עשיר של נתונים דנטליים קליניים ובריאות כללית ומספקים אפשרות לקשר בין רשומות רפואיות, דנטליות, בית מרקחת ומעבדה.

 

מטרה

לדברי החוקרים, מטרת מחקר זה הייתה לקבוע אילו סוגים, שילובים ועוצמות של פלואוריד היו יעילות יותר במניעת התפתחות עששת חדשה, שיקומים ועקירות בקרב חיילים משוחררים בסיכון גבוה למחלת העששת.

המחברים כללו נתונים החל מה-1 באוקטובר 2008, עד ה-30 ביוני 2018, מרשומות שיניים ורפואיות אלקטרוניות ומאגר מידע של בתי מרקחת מהמחלקה לענייני חיילים משוחררים של ארצות הברית. חיילים משוחררים שהיו זכאים לטיפול מתמשך ומקיף, עמדו בקריטריונים של סיכון גבוה לעששת (קיבלו שני שיקומים או יותר הקשורים לעששת בתוך תקופה של 365 ימים), והיו להם שלוש שנות מעקב שנכללו במחקר. מודלים של רגרסיה לוגיסטית רבת משתנים העריכו את הסיכויים לטיפול הקשור לעששת במהלך תקופת התצפית של שנה, תוך פיקוח על גיל, מגדר, גזע ומוצא אתני, נטל מחלה, שימוש בתרופות מרשם, נוכחות בפגישות לטיפולי שיניים, מספר שחזורים הקשורים לעששת במהלך שנת המדד, והזמן בין שיקום עששת ראשון לבין אחרון במהלך שנת המדד. מדגם המחקר כלל 68,757 חיילים משוחררים, אשר היו בעיקר גברים (91.5 אחוזים), לבנים (73.6 אחוזים), גילם הממוצע היה 59.2±13.5 שנים, וש-3.9±2.6 משיניהם שוקמו עקב עששת במהלך שנת המדד. לחיילים משוחררים שקיבלו התערבות של לכה או ג'ל/שטיפה של פלואוריד, לעומת ללא פלואוריד, היה סיכוי נמוך של כ-29 אחוזים לקבל טיפול הקשור לעששת במהלך תקופת התצפית. קבלת לכה של פלואוריד וג'ל/שטיפה לא הראו סיכויים טובים יותר מבחינה סטטיסטית מכל התערבות בלבד. שתי מריחות של לכה לעומת אפס מריחות ולמעלה משתי מריחות של ג'ל/שטיפה לעומת אפס מריחות, לא היו יעילות יותר מאשר יישום אחד של כל אחת מהשיטות לעומת אף שיטה.

 

  1. חקר נטל המחלות הגלובלי (GBD – Global Disease Study) חוקר קבוצת אינדיקטורים, המאפיינים תמותה ונכות על רקע מחלות, חבלות וגורמי סיכון. הוא כולל שורה של מחקרים רפואיים סטטיסטיים מקיפים אזוריים וגלובליים.

 

Jurasic MM, Gibson G, Orner MB, et al. Topical fluoride effectiveness in high caries risk adults. J Dent Res 2022. doi: 10.1177/00220345221081524