מאז דצמבר 2019, הנגיף האחראי ל-COVID-19 גרם למגיפה עולמית. בעוד שבני אדם מבוגרים וחולים מדוכאי חיסון חוו סימפטומים משמעותיים מהזיהום הזה, ילדים ובני נוער עם COVID-19 הינם בדרך כלל ללא תסמינים וחווים רק תסמיני נשימה קלים. מחברי המאמר מציינים כי למרות התצפית הזו, דווח על מגמה חדשה ומדאיגה בזיהומי COVID-19 בילדים. גוף גדל והולך של ספרות תומך בקשר שבין COVID-19 לתגובה אימונולוגית פוסט ויראלית הגורמת לתסמונת דלקתית רב מערכתית בקרב ילדים (MIS-C). הגדרת המקרה של תסמונת זו על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) היא חולה מתחת לגיל 21 עם חום, עדויות מעבדה לדלקת וראיות קליניות למחלה קשה המחייבת אשפוז, כולל מעורבות של 2 או יותר מערכות איברים סיסטמיים. חולים אלה מוגדרים כחיוביים לזיהום ב-SARS-CoV-2 המאושר באמצעות תגובת שרשרת פולימראז עם שעתוק הפוך (RT-PCR) סרולוגיה או בדיקת אנטיגן, וללא כל סיבה סבירה אחרת לסימפטומים שלהם. חום מוגדר כטמפרטורה רשומה של 38.0 מעלות ומעלה, הנמשכת לפחות 24 שעות. עדויות מעבדה לדלקת כוללות מדידות כגון רמות גבוהות של חלבון C ראקטיבי (CRP) וקצב שקיעת אריתרוציטים (ESR). למרות שלא כל החולים עם MIS-C צפויים לסבול מאותם סימנים ותסמינים, מאפיינים קליניים עשויים לכלול עייפות, פריחה, אריתמה אורופרינגיאלית, הפרעות לב והתרחבות כלי הדם של הלחמית. נצפו קווי דמיון בין המאפיינים הקליניים והמעבדתיים המגדירים את מצב ה- MIS-C ומחלת קוואסאקי (KD), אם כי השניים נחשבים לישויות נפרדות. מחלת קוואסאקי הינה דלקת של כלי הדם הראשונית הנפוצה ביותר בילדות. למרות שהאטיולוגיה המדויקת של המחלה אינה ידועה, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שמדובר במחלה הנגרמת על ידי נגיף. אבחון המחלה מחייב נוכחות חום שנמשך יותר מחמישה ימים עם לפחות ארבעה מתוך חמשת ממצאי הבדיקה הגופנית הבאים: דלקת בלחמית, שינויים בקרום הרירית בפה (כולל אריתמה של השפתיים ורירית השפה, אריתמה של רירית הפה והלוע ולשון תות), שינויים בקצוות הגפיים (אריתמה, בצקת), פריחה פולימורפית או לימפאדנופתיה בצוואר. למרות שתוצאות המעבדה אינן ספציפיות, לרוב יהיו חולים עם מחלת קוואסאקי בעלי רמות גבוהות של ESR ו-CRP. נראה כי לתסמונת דלקתית רב מערכתית בקרב ילדים יש קווי דמיון רבים עם מחלת קוואסאקי, אך היא נחשבת לאבחנה נפרדת. הממצאים האורליים הם מאפיין בולט של KD ומדיווחים שפורסמו בשנת 2020 נראה כי שינויים ברירית הפה הם גם ממצא חשוב ב-MIS-C. בניגוד למחלת קוואסאקי, ב-MIS-C ההיארעות המדויקת של הממצאים האורליים ומשמעותם הקלינית והפרוגנוסטית אינה ידועה. בעוד שרופאי השיניים ואנשי המקצוע האחרים בתחום בריאות הפה רגילים לתעד פתולוגיות של רירית הפה, רופאים כלליים של הקו הראשון עשויים להיתקל בקשיים באיתור שינויים עדינים אך חשובים אלה.

מטרה

המחקר הנוכחי נערך על מנת לבחון את ההיארעות והמשמעות הקלינית של ממצאים בפה ובלוע בקרב ילדים החולים בתסמונת דלקתית רב מערכתית, לדווח על שיעורי ממצאי הפה והלוע המתועדים בחולים אלו ולקבוע את הקשר בין ממצאים אלה לתסמיני MIS-C אחרים. מחברי המאמר ערכו סקירה רטרוספקטיבית של ילדים חולים עם COVID-19 שאושפזו בבית החולים הפרסביטריאני לילדים בניו יורק, ארצות הברית. מטופלים שעומדים בקריטריונים לבקרת מחלות ומניעתן עבור התסמונת הדלקתית הרב מערכתית נכללו במחקר. הסימנים, הסימפטומים וערכי המעבדה המתועדים נאספו והושוו עם נוכחותם של ממצאים בפה או בוושט. הגיל הממוצע (סטיית התקן) של החולים בתסמונת היה 9.0 (5.0) שנים (טווח, 1.3-20.0 שנים), ולא היה הבדל ברור בין המינים (51.1 אחוזים זכרים, 48.9 אחוזים נקבות). ביחס לממצאים בפה, ל-23 חולים (48.9 אחוזים) היו שפתיים אדומות או נפוחות, ואילו רק לחמישה (10.6 אחוזים) הייתה לשון בצורת תות. ממצאים אורליים או אורופרינגיאליים נקשרו באופן משמעותי לנוכחות פריחה מערכתית ודלקת הלחמית. מסקנות מחברי המאמר הן כי שינויים אורליים או אורופרינגיאליים עשויים להוות אינדיקטור מוקדם עבור התסמונת הדלקתית הרב מערכתית ויש לראות אותה כמעידה על קיום התסמונת במסגרת זיהום ב-COVID-19. ההשלכות המעשיות של המחקר הן כי צוות הטיפול הדנטלי עשוי למלא תפקיד אינטגרלי הן בזיהוי מוקדם של ביטויים אוראליים של התסמונת והן בזיהוי נגעים אורליים בחולים מאושפזים עם תסמונת דלקתית רב מערכתית מאובחנת.

Halepas S, Lee KC, Myers A, et al. Oral manifestations of COVID-2019 related multisystem inflammatory syndrome in children: A review of 47 pediatric patients. J Am Dent Assoc 2021; 152(3): 202-208