המחברים מציינים כי גורם ביולוגי (BA) מוגדר כ"חומר העשוי מאורגניזם חי או התוצרים שלו ומשמש למניעה, אבחון או טיפול בסרטן ומחלות אחרות." מקורות ביולוגיים ל-BA כוללים נוגדנים מונו-קלונליים, חלבונים אנושיים או כימיים או וריאציות של מיזוג ביניהם. גורמים ביולוגיים הם סוג נרחב של תרופות, המשמשות לטיפול במגוון מצבים, כולל סרטן, מחלות נוירולוגיות, הפרעות דרמטולוגיות ואנדוקריניות. הם גם מגלים תגובות חיוביות בניהול של מחלות דלקתיות בתיווך חיסוני.

ככל שגדלים הכמות והיישומים של הגורמים הביולוגיים, מספר גדל והולך של חולים מקבלים אותם לטווח ארוך במסגרת מרפאות חוץ. גורמים אלו משמשים גם יותר ויותר לטיפול במחלות של רירית הפה, כולל אך לא רק פמפיגוס וולגריס ותסמונת סיוגרן. למרות יעילותם, הם גורמים גם להשפעות שליליות הן מערכתיות והן לאיברים ספציפיים. למרות שתופעות לוואי אורליות אינן מאופיינות עד כה באופן ברור, התגובות המערכתיות מאופיינות היטב וכוללות תופעות כגון ממאירות, זיהום ותגובות אינפוזיה (תגובת רגישות יתר המתפתחת במהלך או זמן קצר לאחר מתן תרופה).

לדברי המחברים, למרות קיומן של כמה עדויות להשפעת גורמים ביולוגיים על ריפוי בהקשרים כירורגיים, השפעותיהם על מתן ​​בטוח של טיפולי שיניים נותרו בלתי ידועות במידה רבה. עד כה, קיימות עדויות מוגבלות לגבי השפעת הטיפול הביולוגי על סבילות או ריפוי מטיפול שיניים, ולכן לא קיימות המלצות רשמיות למתן הנחיות לגבי הטיפול הדנטלי המתאים בחולים אלו.

מטרה

המחקר הנוכחי נועד להעריך את השיעור והאופי של סיבוכים כירורגיים אורליים בקרב חולים הנוטלים גורמים ביולוגיים. המחקר נערך רק בקרב מטופלים הנוטלים גורמים ביולוגיים' ולא השווה מטופלים אלו עם בקרה של בני אדם בריאים או מטופלים הנוטלים תרופות אחרות. בכך, מחקר זה מנסה רק להעריך את השיעור והאופי של הסיבוכים לאחר עקירת שיניים בחולים הנוטלים גורמים ביולוגיים. מחברי המאמר מציינים, כי הדיווח תורם למתן ​​בטוח ואפקטיבי של טיפולי שיניים בחולים הנוטלים גורמים ביולוגיים, ומספק הרחבה חשובה של נושא שעד כה לא אופיין בצורה מלאה בספרות הרפואית.

החוקרים ערכו מחקר מקרה-בקרה רטרוספקטיבי, בו ניתחו חולים שעברו עקירת שיניים ואשר טופלו בחומרים ביולוגיים משנת 2017 עד 2020. סיבוכים שאירעו נרשמו בתוך 30 יום לאחר העקירה. במהלך 147 מפגשים טופלו 121 חולים. 15 חולים חוו סיבוכים במהלך 16 מפגשים. הממצא השכיח ביותר היה כאב בולט או מוגזם (14/16; 88 אחוזים). חולים שחוו סיבוכים טופלו בשבע תרופות ביולוגיות: dulaglutide, belimumab, adalimumab, aflibercept, tofacitinib, ranibizumab ו- ixekizumab. סיבוך של כאב לאחר עקירה היה מוגבר עבור חולים שקיבלו aflibercept ו-ranibizumab. כאשר נבחנו כקבוצות, נמצא כי הסיבוכים היו שכיחים יותר עם מתן אנטגוניסט של גורם גדילה של אנדותל כלי דם.

מסקנות

מחברי המאמר קובעים, כי ההשפעה של תרופות ביולוגיות על מתן טיפולי שיניים והחלמה לאחר מכן עדיין לא ידועה, ולרוב מדווח על קיומם של כאבים. חולים שטופלו באנטגוניסטים של גורמי גדילה של כלי דם חוו שיעור גבוה יותר של סיבוכים.

ההשלכות המעשיות של המחקר הן בהמצאות נתונים ראשוניים על האופן שבו חולים הנוטלים חומרים ביולוגיים חווים ריפוי לאחר עקירת שיניים. לדעת מחברי המאמר יש לבצע מחקר נוסף בהתבסס על נתונים אלו, לשם קביעת נוהל מתאים לטיפול הדנטלי של חולים הנוטלים תרופות ביולוגיות.

Davila A, Magee R, France K. A retrospective, single-center cohort study on complications after dental extractions in patients taking biologic agents. J Am Dent Assoc 2022; 153(11):1060-1069