מחברי המאמר מציינים, כי ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה בלעדית במהלך ששת החודשים הראשונים לחיים, ועל הנקה לא בלעדית מגיל שישה חודשים ועד השנתיים הראשונות לחייהם של תינוקות. לאחר גיל שישה חודשים, יש להוסיף מזון בריא לדיאטה של הילדים. איגוד הלב האמריקאי והאיגוד הבינלאומי של רפואת השיניים לילדיםIAPD) ) ממליצים להפחית צריכת סוכר בילדות המוקדמת ולא להציע כל סוכר חופשי לילדים מתחת לגיל שנתיים. בנוסף, ארגון הבריאות העולמי מייעץ שצריכה של סוכרים חופשיים תהיה פחות מ-10 אחוזים מסך צריכת האנרגיה עבור ילדים ומבוגרים. גם עם ההמלצות האלה, ברחבי העולם, קיימת שכיחות גבוהה של צריכת סוכר בגיל מוקדם, כאשר צריכת סוכר בשנת החיים הראשונה נעה בין 44 ל-98 אחוזים. עששת השיניים היא אחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בילדות המוקדמת ברחבי העולם, והוכח כי נטיה לצריכת סוכר גבוהה מובילה לעששת בילדות המוקדמת. בנוסף, דפוסי אכילה המאופיינים בתדירות גבוהה של צריכת מזון ומשקאות ממותקים, קשורים לשכיחות גבוהה יותר של עששת בילדות המוקדמת ECC)). לדבריהם, מעט מחקרים אורכיים חקרו את הצריכה המוקדמת של סוכר בתזונה ואת מחלת העששת. ברזיל היא יצרנית הסוכר הגדולה בעולם, עם צריכה גבוהה מאוד של סוכר לנפש, ומציגה גם שכיחות גבוהה של עששת השיניים בגיל חמש. ביסוס תפקידה של צריכת סוכר בילדות המוקדמת בהתפתחות של עששת דנטלית עשוי לסייע בהקמת מדיניות בריאות ציבור על מנת למנוע או להפחית את המחלה.
מטרה
המחקר הנוכחי נערך על מנת להעריך את הקשר בין זמן הוספת סוכר לתזונה של תינוק לבין עששת בילדות המוקדמת לאחר 48 חודשים, תוך שימוש בנתונים מקבוצת הלידה של Pelotas 2015. השערת המחקר הייתה, שסוכר שהוסף מוקדם יותר לתוך הדיאטה יגרום באופן משמעותי להתרחשות של עששת בגיל 48 חודשים. קבוצת המחקר כללה 4,275 ילדים בגיל 48 חודשים, מתוכם 3,654 ילדים (91.1 אחוזים), עברו הערכה קלינית של בריאות הפה על ידי צוות של 12 רופאי שיניים מאומנים ומכוילים. נבדקו חווית העששת ונגעים שעברו קוויטציה. תקופת החיים שבה הסוכר הוסף לראשונה לתזונת הילד נחשבה לחשיפה העיקרית של המחקר, כפי שנאסף באמצעות שאלונים בגילאי 3, 12, 24 ו-48 חודשים. השכיחות הגבוהה ביותר של המצאות העששת (43.3 אחוזים) הייתה בילדים שבהם הוסף הסוכר לתזונה של התינוק לפני גיל 12 חודשים. שכיחות גבוהה יותר של עששת נמצאה בקרב אימהות פחות משכילות (49.8 אחוזים) וצעירות יותר (51.7 אחוזים), וכן במשפחות עניות יותר (48.3 אחוזים). בניתוח סטטיסטי נמצא, כי נוכחות העששת הייתה גדולה ב-48 אחוזים בקבוצה עם הוספת סוכר לדיאטה לפני גיל 12 חודשים, בהשוואה לאלו שבהם סוכר הוסף לאחר גיל 24 חודשים.
מסקנות
לדעת המחברים, התוצאות שקיבלו תומכות באימוץ דרכי מניעה על מנת לעכב את אספקת הסוכר בתחילת החיים ובכך להפחית את הופעת העששת בקרב ילדים.
Silveira Echeverria M, Silveira Schuch H, Cenci MS, et al. Early sugar introduction associated with early Childhood Caries Occurrence. Caries Res 2023. doi: 10.1159/000529210