מחלת הקורונה (COVID-19) נגרמת על ידי תסמונת נשימה חריפה כתוצאה מנגיף SARS-CoV-2, שהינו נגיף RNA חד-גדילי עטוף, המועבר בעיקר במגע ישיר או באוויר באמצעות טיפות ואירוסולים. ידוע כי העומס הנגיפי של SARS-CoV-2 גבוה במיוחד בחלל הפה והלוע עקב ריבוי גבוה של תאים המבטאים את האנזים הממיר אנגיוטנסין טרנסממברנלי 2 (ACE-2) הדרוש לכניסה והיתוך של המעטפת הוויראלית של SARS-CoV-2 עם תאי המטרה. לכן, מיד לאחר פרוץ מגיפת הקורונה, נעשתה הערכה שאנשי מקצוע בתחום הבריאות מדיסציפלינות בהן קיים קשר הדוק עם החולים, ושבהן לא ניתן ללבוש מסכות פנים על ידי החולים במהלך הבדיקה והטיפול, עלולים להיות בסיכון גבוה לזיהום נוסוקומיאלי עם הנגיף, כולל רופאי שיניים, מנתחי פה ולסת ורופאי אף אוזן גרון. למרות שהנתונים האחרונים מצביעים על כך שאנשי המקצוע בתחום רפואת השיניים אינם בסיכון גבוה יותר להידבקות ב-SARS-CoV-2 בהשוואה לכלל הציבור. ישנם גם דיווחים המציינים סיכוני זיהום גבוהים עבור רופאי שיניים, כמו גם עבור טיפול רפואי של מומחים אחרים. בין השאר נדון והומלץ כבר מהשלבים המוקדמים של המגיפה להשתמש באמצעים כגון ציוד מגן אישי ושטיפות פה טרום-הליך על מנת להפחית באופן זמני את העומס  הנגיפי התוך-אורלי ואת הזיהום בקרב בני אדם שעלולים להיות נגועים בתסמונת הנשימתית החריפה החמורה ולהגן על הצוות הרפואי. החומר האנטיספטי cetylpyridinium chloride (CPC)  הציג השפעות נגד נגיפי SARS-CoV-2 במבחנה, בהתבסס על פירוק של המעטפה הוויראלית, ומניעת ההיתוך עם תא המטרה.

מטרה

הניסוי הקליני האקראי המבוקר הנוכחי נערך על מנת לחקור את היעילות של שטיפת פה זמינה מסחרית המכילה CPC וכלורהקסידין דיגלוקונטCHX) ) בריכוז של-0.05 אחוזים, כל אחד במתרפאים חיוביים לקורונה, בהשוואה למי פה של פלצבו. במחקר זה נכללו 61 מתרפאים שנבחנו כחיוביים ל-SARS-CoV-2 עם הופעת תסמינים במהלך 72 השעות האחרונות. דגימות מהפה והלוע נלקחו בתחילת המחקר, ולאחר מכן נתבקשו החולים לגרגר את הפה והגרון עם תמיסה של 20 מ"ל מי פה של הניסוי או פלצבו (0.9 אחוזים NaC1) למשך 60 שניות. לאחר 30 דקות, נאספו דגימות מהפה והלוע.

העומס הנגיפי נותח על ידי תגובת שרשרת כמותית הפוכה של טרנסקריפטאז פולימראז והזיהום של דגימות הפה והלוע נותח על ידי גילוי נגיפים בתרבית תאים וכומת באמצעות קביעת מינונים זיהומיים של 50 אחוזים (TCID50) בתרבית רקמה. הנתונים נותחו באופן בלתי פרמטרי (α=0.05). בקבוצת הבדיקה ירד העומס הנגיפי באופן משמעותי אך מועט עם הגרגור, אך לא בקבוצת הפלצבו. הזיהום הנגיפי כפי שנמדד על ידי TCID50 גם ירד באופן משמעותי בקבוצת הבדיקה, ואילו בקבוצת הפלצבו לא הייתה השפעה משמעותית אלא מגמה. יתר על כן, נמצא כי הדגימות מחולים עם בוסטר של חיסון הפגינו זיהומיות נמוכה משמעותית בקו הבסיס, בהשוואה לאלו ללא מאיץ חיסון.

מסקנות

לדברי המחברים, מחקר זה מצביע על כך ששטיפת פה טרום-הליך המכילה CPC ו-CHX עשויה להפחית מעט אך משמעותית את העומס הנגיפי והזיהום בחולים חיוביים ל-SARS-CoV-2. קיים צורך במחקרים נוספים, על מנת לאשש תוצאות אלו ולחקור האם ההפחתות שנצפו בעומס הנגיפי ובזיהומיות עשויות להפוך להשפעות שימושיות קלינית בהפחתת העברת מחלת הקורונה.

Bonn El, Rohrhofer A, Audebert FX. Efficacy of a Mouthwash Containing CHX and CPC in SARS-CoV-2–Positive Patients: A Randomized Controlled Clinical Trial. J Dent Res 2023. doi: 10.1177/00220345231156415