מגפת הקורונה, אשר גרמה לתחלואה ותמותה ניכרים, גורמת לשיבושים חברתיים וכלכליים ולבעיות במתן שירותי בריאות. המגיפה מעוררת דאגה מיוחדת בשל הדינמיקה של ההעברה דרך האוויר בקרב בני אדם אסימפטומים ובמצב של טרום התסמינים. טיפות המכילות נגיפים (בקוטר 5-12 מיקרון) ואירוסולים (≤ 5 מיקרון) מבני אדם נגועים מועברים לסביבה באמצעות הנשימה, הדיבור, שיעול ועיטוש. אנשים רגישים עלולים להידבק, אם טיפות ממערכת הנשימה או אירוסולים המכילים נגיפים מתיישבים על קרומי הרירית או נשאפים. נגיפי מערכת הנשימה כגון SARS-CoV-2 יכולים להתפשט גם באמצעות מגע בחלקיקי נגיפים על גבי משטחים מזוהמים והעברתם לקרומי הרירית. בשלבים המוקדמים של המגיפה, כאשר הופיע המידע על העברת נגיפי SARS-CoV-2, הובע החשש לגבי העברה באוויר של חלקיקים המכילים נגיפים במרפאות השיניים. הוצע, כי פוטנציאל נוסף להעברת נגיפי הקורונה קיים במסגרות מרפאות השיניים בעת ביצוע הליכים דנטליים המייצרים אירוסול .(AGDP) תהליכים אלו עלולים להוות וקטורים פוטנציאליים להעברת המחלה בין מתרפא לרופא המטפל ובין מתרפא למתרפא, מכיוון שהארוסולים והטיפות המיוצרים בעת ביצוע הליכים כאלה עלולים להכיל גורמים מדבקים. מספר אנשי מקצוע בתחום רפואת השיניים בבית הספר ובבית החולים לרפואת השיניים של אוניברסיטת ווהאן בסין נדבקו בקורונה, אך לא ברור באם זיהומים אלה נבעו העברה בקהילה או מהעברה הקשורה לטיפולי בריאות הפה.

האיגוד הדנטלי האמריקני (ADA) והמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פרסמו באפריל ובמאי 2020 הנחיות ביניים בנוגע לפרוטוקולים למניעת זיהומים ושינויים בהתנהגות בסביבות המרפאה והמשרד הדנטליים. מחברי המאמר מציינים, כי הנחיות אלו מבטאות הסכמה באופן כללי, אך לא ידועה רמת המודעות להמלצות אלה והציות להן בקרב העובדים במקצועות רפואת השיניים האמריקניים. יתר על כן, נתונים בסיסיים המעריכים את שיעורי ההדבקה בקרב רופאי שיניים ברחבי ארצות הברית אינם ידועים, מכיוון שמעקב ה-CDC מקבץ את אנשי המקצוע בתחום רפואת השיניים יחד עם כל עובדי הבריאות האחרים.

מטרה

המחברים טוענים כי ככל הידוע להם, המחקר הנוכחי הינו מחקר האורך הראשון שנועד לעקוב אחר אמצעי בקרת הזיהום ושיעורי ההדבקות בקרב רופאי השיניים בארצות הברית. במאמר זה הם השתמשו בנתוני החודש הראשון של המחקר על מנת לאמוד את השכיחות של COVID-19 בקרב רופאי שיניים בארצות הברית ולקבוע את השיעור של התאימות לנהלי המניעה ובקרת הזיהומים של ה-CDC וה-ADA.

בחודש יוני 2020 הזמינו החוקרים רופאי שיניים מורשים בארצות הברית העוסקים בעיקר בפרקטיקה פרטית או בבריאות הציבור להשתתף בסקר מבוסס אינטרנט. רופאי שיניים מכל מדינה בארצות הברית (n=2,195) ענו על שאלות אודות סימפטומים הקשורים ל-COVID-19, זיהום בנגיפי SARS-CoV-2, מצבים בריאותיים נפשיים וגופניים ונהלי בקרת זיהומים הנהוגים במרפאות השיניים שלהם. מרבית רופאי השיניים (82.2 אחוזים) היו ללא תסמינים במשך החודש שלפני מתן הסקר; 16.6 אחוזים דיווחו כי נבדקו להדבקה בנגיף ומתוכם 3.7, 2.7 ו-0 אחוז נמצאו חיוביים באמצעות דגימות נשימה, דם ורוק, בהתאמה. בקרב אלו שלא נבדקו, 0.3 אחוז קיבלו אבחנה אפשרית של קיום קורונה מרופא. בסך הכל, 20 מתוך 2,195 הנשאלים נדבקו במחלה ובשקלול שנערך לכלל רופאי השיניים בארצות הברית לפי גיל ומיקום, ככל הנראה נפגעו מהמחלה 0.9 אחוז (95 אחוזים טווח ביטחון = 0.5 עד 1.5). בקרב רופאי שיניים שהשתתפו במחקר דווח על תסמיני דיכאון (8.6 אחוז) וחרדה (19.5 אחוזים).

ב-99.7 אחוזים מהמרפאות של רופאי השיניים יושמו נהלים משופרים למניעת זיהומים, בדרך כלל באמצעי חיטוי, בדיקות קורונה, מרחק חברתית וחבישת מסיכות פנים. מרבית רופאי השיניים (72.8 אחוזים) השתמשו בציוד מגן אישי על פי הנחיות הביניים של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן.

מסקנות מחברי המאמר הן, כי שכיחות COVID-19 ובדיקות חיוביות היו נמוכות בקרב רופאי שיניים בארצות הברית. ממצע זה מצביע על כך שההמלצות הנוכחיות למניעת זיהומים עשויות להספיק על מנת למנוע הידבקות במסגרות מרפאות השיניים. ההשלכות המעשיות של המחקר הן כי רופאי השיניים שיפרו את שיטות הטיפול שלהם בזיהומים בתגובה למגפת הקורונה ועשויה להיות תועלת לזמינות רבה יותר של ציוד מגן אישי.

Estrich CG, Mikkelsen M, Morrissey R. Estimating COVID-19 prevalence and infection control practices among US dentists. J Am Dent Assoc 2020; 151(11): 815-824