מחברי המאמר מציינים, כי השימוש בחומרים המשמשים לשטיפות פה כגורמים העשויים להפחית את עומס הנגיף של התסמונת החריפה הקשה של מערכת הנשימה במאבק כנגד מגפת הקורונה הינו קונספט אטרקטיבי במיוחד. באופן הגיוני לדעתם, תפיסה זו אמורה להוביל למחקרים בבני אדם ולהמלצות קליניות על מנת לבחון באופן אסטרטגי את התרומה של פיתוח גישה המבוססת על הרעיון של שטיפת הביופילם של הפה לשם טיפול בקורונה ולהציג דרכי חשיבה חדשות ודרכי עבודה סביב טיפולי הפה במסגרת רפואת השיניים ולקהל הרחב. השימוש בשטיפת פה אנטי ויראלית במהלך טיפולי הפה הומלץ על ידי כמה רשויות דנטליות לאומיות על מנת להגן על סגל הרופאים המטפלים בשיניים והמתרפאים, אך כרגע לא קיימות המלצות מטעם ארגון הבריאות העולמי (WHO) לשימוש בשטיפות פה בחולים עם קורונה או בהתייחסות לאמצעי מניעה ברמת האוכלוסייה. ההנחיות הקיימות לגבי היעילות הקלינית של שטיפות פה לפני הליכים דנטליים לשם הפחתת עומס נגיפי הקורונה ((SARSCoV-2 או למניעת הדבקה אינן מבוססות על ראיות אלא על המידע הקיים לגבי היעילות הקלינית של שטיפות פה בנגיפים דומים כגוןSARS-CoV .

לדעת מחקרי המאמר, מתחייב כי יערכו מחקרים אשר יתייחסו לפער הזה ביֶדַע. הם מעלים רעיון, שחלק מהחומרים לשטיפת הפה הזמינים באופן מסחרי עשויים למלא תפקיד בהפחתת ההדבקה של נגיפי הקורונה ויכולים להיות שימושיים במגיפה הנוכחית. מידע זה עשוי להיות בעל ערך עבור רופאי השיניים ונותני השירותים הדנטליים, על מנת להפחית את החשיפה של המתרפאים ואת הסיכון להעברת הזיהום. הם מעלים את ההשערה, כי באם שטיפות פה אנטי-ויראליות הורגות את הנגיף הנכנס לפה, מכאן שהן יהרגו גם את הנגיף היוצא אל מחוצה לו. יישום המידע הזה יאפשר הקמת מערך המלצות כולל יותר, שיכול להיות מורחב גם לקבוצות, לקהילות בסיכון, לאנשי מקצוע בתחום הבריאות והאוכלוסייה הכללית ולהפחית את הסיכון להדבקה ולבסוף למנוע אותה.

מטרה

הסקירה הביקורתית הנוכחית מתארת ​​את מכלול הראיות הקיימות התומכות בהשפעות הטיפוליות האפשריות של מרכיבי שטיפות הפה במניעת העברת נגיפי הקורונה. תוצאות סקירה זו מבוססות על מחקרי מבחנה ועבודות קליניות. זוהה גם מחקר המבוסס על מיפוי וירטואלי של נגיפי הקורונה המבוסס על מחשב.

החוקרים מציינים, כי בהמתנה לתוצאות של מחקרים קליניים משמעותיים, שעד היום אינם קיימים, הזמינות המסחרית של חומרים המשמשים לשטיפות פה הובילה אותם לחפש ביניהם ראגנטים בעלי תכונות אנטי-ויראליות ספציפיות ביחס לנגיפי הקורונה. האתגרים העומדים בפני יעד זה נבדקו עבור שבעה ראגנטים אשר נמצאים בחומרים לשטיפות פה, הזמינים באופן מסחרי ומופיעים ברשימה אשר קיימת באתר ClinicalTrials.gov: פובידון יוד, כלורהקסידין, מי חמצן, ציקלודקסטרין, ציטרוקס, צטילפירידיניום כלוריד ושמנים אתרים. מכיוון שנגיף הקורונה הוא נגיף עם מעטפת, ראגנטים רבים מכוונים לקרום השומני החיצוני. יתר על כן, חלקם יכולים לפעול על הקפסיד על ידי דנטורציה של חלבונים. במספר סקירות ספרות הגיעו החוקרים למסקנה, כי שטיפות פה המכילות צטילפירידיניום כלוריד או פובידון יוד עשויות להפחית את חומרת מחלת הקורונה על ידי הפחתת העומס הנגיפי של SARS-CoV-2 בפה ואף עשויות להפחית את הסיכון להדבקה על ידי הפחתת העומס הנגיפי בטיפות רוק הנוצרות בחיי יום יום בעת הנשימה והדיבור או בתרסיסים המיוצרים במהלך טיפולי שיניים. במספר מאמרים המליצו על שימוש בשטיפות פה על מנת למנוע התפשטות של הנגיפים. עם זאת לדברי המחברים עד כה, רשומים באתר ClinicalTrials.gov 12 פרוטוקולים קליניים בלבד, הבודקים את השפעת שטיפות הפה על נגיפי SARS-CoV-2. במחקר אחד השתמשו בשטיפת פה באופן בלעדי, בשני מחקרים השטיפה נעשתה בשילוב עם שימוש במטוש באף, ובמחקר אחד נעשה טיפול משולב בפה ושטיפת סינוס. בשבעה מחקרים נעשה שימוש בגרגור של שטיפות פה עם או בלי שטיפת אף, תרסיס לאף או ג'ל לאף. מרבית הניסויים הללו העריכו את פעולתו של פובידון יוד והוכח כי לחומר זה יש פעילות אנטי-ויראלית רבה יותר נגד נגיפים עם מעטפת וללא מעטפת, בהשוואה לגורמי חיטוי אחרים.

לסיכום, טוענים מחברי המאמר, כי עד כה לא קיימות עדויות מדעיות המאפשרות להמליץ על שטיפות פה עם אפקט כנגד נגיפי הקורונה לשליטה בעומס הנגיפי בחלל הפה. אי לכך, הסקירה הקריטית הנוכחית מצביעה על הידע הנוכחי של ראגנטים אלה, העשויים לשפר את המגמות במצב העומס הנגיפי של הרוק. לדעת המחברים, ממצא זה מהווה ציון חזק לעידוד המחקר הקליני, שקיימים כבר עבורו בספרות פרוטוקולי איכות.

Carrouel F, Gonçalves LS, Conte MP, et al. Antiviral activity of reagents in mouth rinses against SARS-CoV-2. J Dent Res 2020. DOI: 10.1177/0022034520967933