מחברי המאמר מציינים, כי עששת השיניים נותרה אחת מבעיות בריאות הפה הנפוצות ביותר. דיאטה, במיוחד כזו המכילה פחמימות מתסיסות, מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות עששת בגיל הרך. במהלך השנה הראשונה לחיים, מומלץ על תזונת חלב, שהינו המקור העיקרי של חומרים מזינים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ על הנקה בלעדית למשך שישה חודשים והאכלה משלימה; ההנקה צריכה להימשך לשנתיים או יותר. עם זאת, במצבים בהם הנקה אינה אפשרית או לא נבחרת, פורמולה של תינוקות היא חלופה אפשרית. חלב אם וחלב פורמולה מכילים פחמימות מתסיסות הפועלות כמצע לחיידקים וגורמות להגברת העששת. עם זאת, למרות שדווח כי לחלב אם יש ריכוז גבוה של לקטוז ויכולת בופר של pH נמוכה, חלב זה מכיל גם חומרים מזינים, כגון קזאין ולקטופרין, המפחיתים הידבקות של חיידקים קריוגניים. רוב מוצרי הפורמולה עשויים מחלב פרה המכיל כמות גבוה יותר של מינרלים ורמה נמוכה יותר של לקטוז מאשר חלב האם, והוא לפי הדיווחים פחות קריוגני מחלב אם בתנאי מעבדה.

עם זאת, לחלב פורמולה יש תוספת של סוכרים על מנת לספק אנרגיה מספקת לתינוקות. המחברים מציינים כי בעבר דווח על מספר גורמים נוספים הקשורים לעששת בתינוקות, כגון גורמים סוציו-דמוגרפיים, היגיינת הפה ונהלי האכלה. דווח גם שחלק מהגורמים הללו הינם שונים בין ילדים המקבלים חלב אם וחלב פורמולה. במחקר זה, התמקדו החוקרים בתינוקות בני 13 עד 18 חודשים, מכיוון שרק מחקרים בודדים עד כה בדקו עששת באוכלוסייה זו. בנוסף, מכיוון שחלב הוא עדיין מרכיב תזונתי עיקרי של תינוקות בגיל זה, לסוג החלב עשויה להיות ההשפעה החזקה ביותר על התפתחות נגעי העששת.

מטרה

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את מצבי מחלת העששת בתינוקות בני 13 עד 18 חודשים המקבלים חלב אם או חלב פורמולה וגורמי סיכון נלווים. 166 תינוקות בני 13 עד 18 חודשים גויסו מבית חולים שלישוני בבנגקוק, תאילנד. באמצעות שאלון שמולא על ידי ההורים, נאסף מידע על שיטות האכלה, נתונים דמוגרפיים וגורמי סיכון פוטנציאליים. נגעי עששת זוהו על ידי בדיקה חזותית ומכשור ידני. לניתוח הסטטיסטי שימשו מבחן צ'י בריבוע, מבחן Mann-Whitney U ומודל רגרסיה לוגיסטית. שכיחות העששת בתינוקות שניזונו בחלב אם ובתחליף חלב עמדה על 31.8 אחוזים ו-36.0 אחוזים, בהתאמה, ללא הבדל מובהק סטטיסטית. היווצרות רובד השיניים על יותר משליש מכותרת השן וכן שֵינָה בזמן הזנה בחלב היו קשורים בקרב כל הילדים להתפתחות עששת. בניתוח תת-קבוצות, לעומת זאת, שֵינָה בזמן ההזנה הגבירה את הסיכון לעששת בקבוצה שניזונה מחלב הפורמולה בלבד.

מסקנות

מחברי המאמר טוענים, כי סוג האכלת החלב לא היה קשור לעששת השיניים, ואילו רובד השיניים ושֵינָה בזמן ההזנה בחלב הגדילו את הסיכויים ללקות בעששת באוכלוסייה זו.

Suparattanapong P, Chankanka O, Matangkasombut O, Govitvattana N.

Dental caries and associated risk factors in 13-to 18-month-old infants receiving breast or formula milk feeding: A cross-sectional study. Int J Paediatr Dent 2022; 32:527-537