מחברי המאמר מציינים כי קיימים מספר סוגים של בדיקות שאמצעותן ניתן לזהות את קיומה של מחלת הקורונה מהתגובה החיסונית של המאכסן, כגון RNA של SARSCoV-2, אנטיגנים נגיפיים או נוגדנים. הבדיקה הרגישה ביותר מבין בדיקות אלה היא בדיקת תגובת טרנסקריפציה הפוכה של שרשרת פולימראז, הדורשת בדרך כלל לקיחת דגימת מטוש של האף או הגרון ונמשכת מספר שעות של עיבוד במעבדה. בדיקות אנטיגן מהירות נמצאות בפיתוח גם כן, אך רמת הדיוק שלהן ככל הנראה ירודה פחותה יותר. בנוסף, בדיקות סרולוגיות מהוות גורם חשוב בניהול מחלות זיהומיות, מכיוון שהן עשויות לסייע באבחון, מדידת הטיטר של נוגדנים מגינים לאחר חיסון והערכת שכיחות החסינות הסרולוגית של האוכלוסייה. על מנת לזהות את התגובה החיסונית ל-SARSCoV-2, פותחו בדיקות של נקודת טיפול שהן בדיקות של נוגדנים רבים (IgG, IgM), המיושמות בזמן ובמקום בו מטופל החולה (POC). בדיקות אלו פשוטות יחסית ואינן יקרות, ומספקות מענה מהיר תוך 15-10 דקות. רמות הנוגדנים של IgM הינן גבוהות הן בחולים בעלי תסמינים והן בחולים חסרי תסמינים, חמישה ימים לאחר הופעת המחלה. הוצע כי מבחני POC של IgM ולאחריהן תגובת שרשרת פולימראז לתגובות חיוביות יוכלו לשפר את רגישות הזיהוי של בדיקות אלה. החוקרים טוענים, כי לאחר שבדיקות POC אלה יובנו ויחקרו טוב יותר, הן עשויות לסייע במעקב קהילתי אחר המחלה וניתן לפרוס אותן במסגרות רבות, כולל מרפאות שיניים. לדבריהם, מגפת הקורונה גרמה לאיומים רבים על הבריאות והרווחה, וכתוצאה מכך נוצרו בעיות נוספות כגון פאניקה, חרדה, דיכאון, הפרעות דחק פוסט טראומטיות, חשדנות, אינפודמיה (הפצה מוגברת של מידע מדויק ולא מדויק) ושנאת זרים. אלה עשויים להיות קשורים לחששות מפני היפגעות מהנגיף או מאמצעי המניעה הננקטים ו/או ההשפעה החברתית-כלכלית של המגפה. בנוסף, קבוצות אוכלוסייה מסוימות עשויות להיות במצוקה פסיכולוגית נוספת, כולל עובדי בריאות ועובדים חיוניים אחרים (ארגון הבריאות העולמי, 2020), אך מעט מאוד ידוע על השפעת חוויות חיים של העובדים במערכת רפואת השיניים, במיוחד בארצות הברית.

מכיוון שרופאי השיניים הינם חלק חשוב מצוות הבריאות ועשויים לשחק תפקיד בינתחומי חשוב במעקב אחר מחלות ובמיון הראשוני של חולים, יישם בית הספר לרפואת שיניים של אוניברסיטת מישיגן (UMSD) ממאי עד יוני 2020 פיילוט של מרפאת בדיקות ל-COVID-19, תוך שימוש בבדיקת נוגדנים מהירה מסוג IgG-IgM POC לזיהוי הנגיף. הבדיקה הוצעה לאנשי צוות חיוניים.

מטרה

המחקר נערך על מנת: 1) להשוות את השפעת COVID-19 על חוויות החיים של אנשי צוות חיוניים במרפאת בדיקות נוגדנים לנגיף באוניברסיטה; 2) להשוות את התגובות של העובדים הדנטליים עם העובדים החיוניים שאינם שייכים לשירותי בריאות השיניים ומשתתפים שאינם עובדי מערכת הבריאות; להעריך את הקבילות של ביצוע בדיקות נוגדנים במסגרת מרפאות השיניים. המחברים העלו שאלון לניהול עצמי ברשת ובסך הכל 984 משתתפים השלימו את המחקר. מעל 90 אחוזים מהמשתתפים היו בריאים (כלומר, לא בקבוצה שקשורה לסיכון בריאותי גבוהה עבור COVID-19) ללא סימפטומים של המחלה בתוך 30 יום שחלפו, ונקטו תמיד/לעתים קרובות באמצעי המניעה של קורונה.

58 אחוזים סברו שיש להם סיכוי של 25-0 אחוזים לחסינות/נוגדנים למחלה. עובדי שירותי בריאות שאינם קשורים לרפואת השיניים חשבו שהסיכוי שלהם לחלות גבוה משמעותית מאחרים. למעלה מ-70 אחוזים היו מודאגים לעיתים, לעיתים קרובות או תמיד מכך שחבריהם וקרוביהם יחלו ב-COVID-19 ומבעיות כלכליות שיגרמו כתוצאה מכך. עובדי מרפאות השיניים פחדו באופן משמעותי פחות מאשר אלו שאינם קשורים לרפואת השיניים או מאשר נותני שירותים שאינם קשורים לבריאות. בכל הקבוצות, יותר ממחצית מהנשאלים ציינו כי למגפה הייתה השפעה שלילית (קצת גרועה או גרועה יותר) על חיי היומיום (59 אחוזים), על אינטראקציות עם אחרים (65%), על רמות הלחץ (66 אחוזים) וההנאה מהחיים (56 אחוזים). נמצאו הבדלים מובהקים בקרב כל שלוש הקבוצות באשר לאחוז האנשים עם השפעה שלילית על הביטחון התעסוקתי (רופאי שיניים, 47 אחוזים; אנשי בריאות שאינם קשורים לרפואת השיניים, 34 אחוזים; ואלו שאינם קשורים לבריאות 31 אחוזים). עם זאת, יותר ממחצית מהנשאלים הצהירו כי למגפה הייתה השפעה חיובית (זהה, טובה יותר או הרבה יותר טובה) על רמת ההתחשבות זה בזה, על הטיפול העצמי והפעילות הגופנית.

המחברים מציינים, כי בקרב 67 אחוזים מהנשאלים ידיעת התוצאות של בדיקת נוגדנים הפחיתה את רמת הלחץ והחרדה. מעל 80 אחוזים מצאו שבדיקת COVID-19 שהתקבלה במסגרת מרפאת השיניים הינה מקובלת, הם היו "בהחלט" מרוצים, והיו "בהחלט" ממליצים על כך לחבר, לבן משפחה או לעמית לעבודה.

מסקנות מחברי המאמר הן, כי עובדי רפואת השיניים פגיעים כמו עובדים חיוניים אחרים לאיומים והשפעות פסיכולוגיות של מגפת הקורונה. כמו כן נמצא שבדיקות למגפה שנעשות במסגרת מרפאות שיניים הינן קבילות ומשביעות רצון. תוצאות המחקר מדגישות את ההשפעה שעשויה להיות למגפות כגון COVID-19 על חוויות החיים של עובדים חיוניים, כולל רופאי שיניים, ומדגישות את התפקיד שרפואת השיניים יכולה למלא במערכת הבריאות הרחבה יותר, במהלך ומעבר למגפה הנוכחית, לסייע במאמצי המעקב אחר בריאות הקהילה. בדיקה עשויה גם לסייע בהפגת מתחים וחרדות הקשורים למגפות אלו.

Fontana M, McCauley L, Fitzgerald M. Impact of COVID-19 on life experiences of essential workers attending a dental testing facility. JDR Clin Trans Res 2020. DOI: 10.1177/2380084420962399