מחברי המאמר מציינים כי בשל ההתקדמות של טכניקות ההדבקה ברפואת השיניים, השימוש במבנים עם ברגים (PC) אינו נדרש לכל השיניים עם אובדן מבנה שן הכותרת, אך הינו עדיין הכרחי במקרים בהם קיימים פגמים נרחבים. בעשורים קודמים הייתה הדעה הרווחת בספרות הדנטלית המדעית כי החדרת PC מייצבת את השן ולכן מגדילה את הסתברות ההישרדות של שיניים שטופלו באופן אנדודונטי. דעה זו הופרכה בשנים שלאחר מכן על ידי מחקרים רבים, בהבנה שהצורך בהכנה של החלל מחליש את מבנה השיניים, מצב המעלה את הסיכון לשברים בשורש. לכן נטען שיש להתקין PC רק כאשר מבנה השן הנותר אינו מאפשר משטח הדבקה מספק עבור סתימה זאת, מכיוון שלא קיימת עדות על השפעה חיובית של הנחת מבנה לשרידות של שחזורים עקיפים או ישירים. החוקרים הבחינו בין 'הצלחה' ו'הישרדות' של PC כלומר שהזמן עד להעלמות הצמנט תואר כ'הצלחה' והזמן עד לעקירת השן או חידוש ה-PC נקרא 'הישרדות'. סיבה נוספת לכשל אשר אינו קשור לאובדן שיניים הוא שבר המבנה ובמיוחד בטיפול עם מבנים טרומיים מחוזקים בסיבים, אותם ניתן לתקן בקלות לאחר שבר ואין צורך לעקור את השן. המחברים מסכמים כי בנתונים שפורסמו בעבר חסרים מחקרים ארוכי טווח מובנים היטב של שיניים שטופלו ב-PC המתמקדים בהישרדות עד לעקירה הכרחית.

 

מטרה

המחקר הרטרוספקטיבי הנוכחי נערך על מנת לברר את זמן ההישרדות ואת הפרמטרים המשפיעים על ההישרדות של שיניים משוחזרות באמצעות PC עד לעקירתן ביותר מ-1000 מקרים על פני תקופות תצפית של 18 שנים.

במחקר השתתפו 735 מתרפאים אשר טופלו באמצעות 1053 מבנים בתקופת התצפית (2022-2004) ויכלו להיכלל במחקר. תיקי המתרפאים נותחו בהתאם לפרמטרים הבאים: סוג השחזור המשקם, המיקום, סוג השן, חומר ההדבקה, חומר המבנה והבורג, תאחיזת העצם והמטפל. ההחלטה באם לבצע טיפול באמצעות מבנה יצוק או מבנה טרומי מחוזק בסיבים עם השלמה של הכותרת בבניה של חומר מרוכב שמותאם במרפאה נערכה בהתאם לגודל הפגם ושארית קירות החלל. הסתברות ההישרדות הוערכה באמצעות ניתוח קפלן-מאייר. רגרסיה של קוקס שימשה להערכת השפעות רב-גורמיות אפשריות. זמן ההישרדות הממוצע הכולל עד לעקירה הכרחית של שן ששוחזרה באמצעות PC היה 11.74 שנים. הסיבה השכיחה ביותר לעקירה במחקר זה היה שבר של שורש שן עם שחזור של תותבת חלקית ניתנת להסרהRPDs) ) הנשענת על כתר במהלך חמש השנים הראשונות. השפעה משמעותית על זמן ההישרדות של שיניים משוחזרות עם מבנה הייתה לסוג השיקום הכתרתי, תאחיזת העצם, גיל המתרפא והחומר ממנו עשויים המבנה והבורג.

 

מסקנות

לדברי המחברים יש להימנע משימוש במבנים בשיניים ששוחזרו בכתר המשמשות כתומכות לתותבת חלקית הניתנת להסרה.

 

Vogler JAH, Stummer AL, Walther KA, et al. Survival of teeth treated with post and core – A retrospective study of more than 1000 cases with observation periods up to 18 years. J Dent 2023. doi: 10.1016/j.jdent.2023.104723