לדברי מחברי המאמר, טבק ואלכוהול הינם גורמי הסיכון העיקריים לקרצינומה של תאי קשקש בפה, ששיעור ההישרדות הנמוך שלו מהווה בעיה בבריאות הציבור. מדיניות בריאות כלל אירופית (קמפיין מניעה, אריזות טבק) הוקמה על מנת ליידע את האוכלוסייה אודות הסיכונים הכרוכים בצריכה. העלייה בצריכת טבק בקרב נשים והתפתחות של פרקטיקות מיניות הובילו לעלייה במקרים של סרטן הפה והלוע הנגרמים על ידי נגיף הפפילומה האנושי (HPV).

המחברים טוענים כי ניתן להפחית את השכיחות העולמית של המחלה ב-75 אחוזים על ידי הגבלת צריכת טבק ואלכוהול והעלאת המודעות הציבורית לסכנותיהם. מניעה הינה גם בעיה כלכלית ובאירופה, העלות השנתית הממוצעת של חולה סרטן הפה ב-2012 הייתה בין 20,000 ל-23,000 יורו. זיהוי נתוני מחקר באינטרנט על האוכלוסייה עשוי לסייע למדוד את ההשפעה ולמקם טוב יותר את האמצעים המניעתיים האלה. מגמות מחקר מקוונות באינטרנט הוכחו כמשקפות את המגמות המשתנות של החברה לאורך זמן. הן מראות עלייה ניכרת במספר החיפושים באינטרנט במהלך מגיפות או עבור כל עניין מוגבר אחר במחלה והדבר הוכח מאז תחילת מגפת הקורונה. ניתוח נתונים המתקבלים על ידי מחקר אינטרנטי כזה יהיה יעיל עבור חקר מחלות, בדומה לשיטות אפידמיולוגיות רגילות.

מטרה

המחקר הנוכחי נערך על מנת לנתח קשר פוטנציאלי זמני בין תוכניות בריאות הציבור לבין עניין בסרטן הפה באינטרנט באיחוד האירופי. החוקרים ביצעו חיפוש נתונים הקשורים לסרטן הפה בין השנים 2019-2004 ממשתמשי גוגל, ויקיפדיה וטוויטר ב-28 מדינות אירופיות. כמו כן בוצע ניתוח ביבליומטרי של עיתונות ומאמרים מדעיים באותה תקופה. נבדק הקשר בין נתונים אלה לבין הקמת תוכניות בריאות הציבור באירופה. נצפה קשר הקשור בזמן בין שינויים באריזות הטבק לבין עלייה משמעותית בחיפושים באינטרנט אודות סרטן הפה בשבע מדינות. בניגוד למדיניות ומסעות פרסום לאומיים, למודעות האירופית לתוכנית

"Make Sense" (קמפיין להעלאת מודעות ומתן מידע לאוכלוסיית אירופה אודות סרטן הראש והצוואר בו מעורבות 18 מדינות), לא הייתה השפעה על החיפוש באינטרנט. התגלה מתאם א-סימטרי בחיפושי אינטרנט בין פרסומים על סרטן הפה ממאמרים מדעיים או אמצעי תקשורת "מסורתיים" (אסוציאציה חלשה) ואלה ממדיה אינטרנטית כגון טוויטר או ויקיפדיה (אסוציאציה חזקה).

מסקנת מחברי המאמר היא כי מחקר זה מדגיש שבעה תחומים סביבם ניתן למקד מחדש את המודעות לסרטן הפה באירופה, כגון שינוי בתקשורת של אזהרות בריאות על חפיסות סיגריות, הקמת קמפיין בשם מפורש יותר בנוגע לסרטן הפה, מעורבות של אישי ציבור ועמותות ביוזמות שיתארגנו ברמה המקומית וחיזוק המודעות לסכנות הטבק בהתפתחות סרטן הפה.

Lan R, Campana F, Tardivo D, et al. Relationship between internet research data of oral neoplasms and public health programs in the European Union. BMC Oral Health (2021) 21: 648. doi.org/10.1186/s12903-021-02022-z