לדברי המחברים, טיפולי שיניים קשורים לעתים קרובות לכאב, שעשוי להשפיע רבות על שיתוף הפעולה של המתרפא, במיוחד בילדים, עם חרדה וסיבוכים במהלך הטיפול. בנוסף, תחושות שליליות אלו, הנחוות במרפאת השיניים נשארות בזיכרון של הפרט גם לאחר שהגיע לבגרות. אחת החוויות העיקריות מאחורי חרדה דנטלית הינה הזרקת אלחוש מקומי, אשר גורמת לפחד אצל 25 אחוזים מהמבוגרים וסיבה להימנעות מטיפולי שיניים ב-5 אחוזים מתוכם. מתרפאים עם חרדה מזריקות במסגרת רפואת השיניים מדווחים על כאב מוגבר במהלך ההזרקות בהשוואה למתרפאים שאינם חוששים. מצב זה אף גרוע יותר בקרב ילדים, שבהם זריקות קשורות לעתים קרובות עם הרבה מחשבות חרדה ותפיסות מוטעות. כתוצאה מכך, קיים חיפוש מתמיד אחר דרכים להפחתת הפולשנות והכאב הנגרמים מההזרקה, כגון שימוש בגורמים של טרום הרדמה על ידי חומרי הרדמה מקומיים ללא הזרקה ופיתוח דרכים נוחות יותר לביצוע אלחוש מקומי לפני תחילת טיפול השיניים. לדברי המחברים, אחת המערכות הפופולריות הינה ה-QuickSleeper, מערכת ממוחשבת המספקת הרדמה מקומית בקצב ובלחץ קבועים, המאפשרת אלחוש ללא כאבים לחלוטין, ללא קהות רקמות רכות, יעיל הן בהסתננות תוך-רירית קונבנציונלית וניהול תוך-ורידי. המערכת מאפשרת שלושה מצבי הזרקה שונים: LOW (איטי במהירות קבועה), IO (עירוי תוך גרמי במהירות מתקדמת) ו-HI )מהיר במהירות מואצת אינטנסיבית).

מטרה

מטרת המחקר הנוכחי הינה להשוות את היעילות של מערכת ממוחשבת QuickSleeper)) בהשוואה להזרקה מסורתית של חומר אלחוש מקומי, תוך התמקדות בעיקר בתפיסת החרדה והכאב בקרב מתרפאים ילדים. לצורך המחקר נבחרו ילדים כמדגם נוחות כולל כל המתרפאים הצעירים שהגיעו לטיפול במהלך תקופת המחקר ועמדו בקריטריונים של ההכללה שכללו את הנושאים הבאים:

– צורך בשני טיפולי שיניים שדרשו אלחוש מקומי עם או בלי מכווצי כלי דם.

– גיל בין 3 ל-15 שנים.

– ללא ליקויים התפתחותיים או קוגניטיביים ידועים או חשודים.

לפני תחילת טיפול השיניים בוצעו למתרפאים מבחנים של המדד האנלוגי החזותי ומבחן Venham (מדד דיווח עצמי של מצבי חרדה לילדים צעירים). המחקר נערך על 100 ילדים בגילאי 3 ו-15 שנים. כל מתרפא טופל לסירוגין ובפגישות טיפול שונות באמצעות אלחוש עם QuickSleeper ואלחוש מקומי מסורתי. נעשה שימוש במחט בקוטר 30, 16 מ"מ עם מזרק רגיל ונעשה שימוש במחט DHT עם מערכת QuickSleeper. לאחר כל הזרקת אלחוש, נמדדה חרדת המתרפא באמצעות מבחן Venham. אלחוש אלקטרוני הראה תוצאות טובות יותר מבחינת מובהקות סטטיסטית מאשר אלחוש מסורתי על פי סולם הכאב, הן באתרים מנדיבולריים והן באתרים מקסילריים.

מסקנות

לדברי המחברים, מערכת האלחוש בסיוע מחשב הביאה לתפיסת כאב נמוכה משמעותית ומועילה מבחינת התנהגות השיתוף. מסיבה זו, למערכת זו יתרון אלטרנטיבי לאלחוש המסורתי בזריקה, המאפשר להימנע מטיפולים פולשניים וטראומה למתרפאים צעירים.

Ludovichetti FS, Zuccon A, Zambon G, et al. Pain perception in paediatric patients: evaluation of computerised anaesthesia delivery system vs conventional infiltration anaesthesia in paediatric patients. Eur J Paediatric Dent 2022. DOI: 10.23804/ejpd.2022.23.02.06