מחברי המאמר מציינים כי מחלות החניכיים הכוללות ג'ינג'יביטיס ופריודונטיטיס מאופיינות במצבים דלקתיים המשפיעים ישירות על המבנים התומכים של השיניים. גורמי סיכון נפוצים למחלות החניכיים בדרך כלל הינם הזדקנות, גנטיקה, דלקת, מצבים מערכתיים (למשל, השמנת יתר וסוכרת), גורמים סביבתיים, כמו גם גורמי אורח חיים כגון עישון, שתייה ותזונה לקויה. מלבד זאת היגיינה אורלית לקויה ממלאת תפקיד חשוב בשלב הראשוני של התפתחות מחלות החניכיים. עדויות מצביעות על העובדה שמחלות החניכיים הן אחת הסיבות הנפוצות ביותר לאובדן שיניים. מחקר נטל המחלות הגלובלי האחרון (GBD) 2017 הצביע על קיומם של 3.5 מיליארד מקרים של מחלות פה בכל רחבי העולם, מתוכן 796 מיליון בני אדם סבלו ממחלת חניכיים חמורה, מה שמצביע על כך שמחלות החניכיים נותרו אתגר משמעותי של בריאות הציבור. נתונים ממספר מחקרים העלו כי מחלות החניכיים גורמות לנטל כלכלי עצום על החברה. ההערכה היא, כי העלות של אובדן פרודוקטיביות ממחלת חניכיים חמורה בלבד הינה 54 מיליארד דולר בשנה ברחבי העולם, וההשפעה הכלכלית של מחלות החניכיים היוותה מרכיב עיקרי מהעלות הכוללת של מחלות הפה (442 מיליארד דולר) ב-2010. העלות הישירה הקשורה למחלות החניכיים ב-2018 בארצות הברית נאמדה ב-3.49 מיליארד דולר ו 2.5 מיליארד אירו באירופה. לדברי המחברים, עם הזדקנות האוכלוסייה, הנטל הכלכלי של מחלות החניכיים צפוי להמשיך ולגדול, אך מחלות הפה והחניכיים נתפסות רק לעיתים רחוקות כעדיפות במדיניות הבריאות. במדינות רבות בעלות הכנסה נמוכה ובעלות הכנסה בינונית, מחלות הפה נותרות ברובן לא מטופלות עקב משאבים רפואיים מוגבלים. ההשלכות האישיות של מחלות חניכיים לא מטופלות כוללות השפעה תוך-אורלית (למשל, דימום חניכיים, אובדן עצם, אובדן שיניים וכאבים בפה), פגיעה באסתטיקה ובלעיסה והשפעות על הבריאות המערכתית (למשל, מחלות לב וכלי דם וסוכרת).

 

מטרה

במחקר הנוכחי משתמשים החוקרים במדד השכיחות, ההיקף ושנות החיים המותאמות לנכות (DALYs) שהינו אינדיקטור שלילי של איכות החיים וליקויי בריאות, אשר בהגיעו לערכים גבוהים מצביע על איכות חיים נמוכה. המדד מתאר את ההבדל בין המצב המציאותי לבין המצב האידיאלי שבו כל אדם בעל בריאות מלאה חי עד לגיל המצופה לפי הערכים הסטנדרטיים של תוחלת החיים.

החוקרים חישבו את מצב מחלות החניכיים לפי גיל, מין, אינדקס סוציו-דמוגרפי ומדינות שונות, המשתרעים על התקופה של השנים 1990 עד 2019, בעקבות המסגרת המתודולוגית והאסטרטגיות האנליטיות של הקבוצות השיתופיות של מחקר נטל המחלות הגלובלי (GBD). המחברים השתמשו בנתונים על מחלות החניכיים ממחקר זה שנערך בשנת 2019 וחישבו את האחוז השנתי המשוער של השינויים על מנת להעריך את מגמת השינוי של השכיחות וההיקף לפי תקן הגיל, ושיעורי השכיחות, ההיקף ושנות החיים המותאמות לנכות הקשורים למחלות החניכיים. נמצא כי ברחבי העולם היו 1,087,367,744.0 מקרים עם 91,518,820.6 אירועים חדשים ו-7,090,390.3 DALY של מחלות חניכיים בשנת 2019, כמעט פי שניים מאשר בשנת 1990. יתר על כן, קצב העלייה בשכיחות ובהיקף לפי תקן הגיל ושיעורי השכיחות, ההיקף ושנות החיים המותאמות לנכות הואצו במהלך השנים 1990-2019. השינויים היו בולטים יותר בקרב נקבות, בדרום מזרח אסיה ובאזורים בהם קיים אינדקס סוציו-דמוגרפי (SDI) מתון או נמוך. באזורי מערב אפריקה מדרום לסהרה נמצא סיכון גבוה לנטל של מחלות חניכיים בשנת 2019, וביניהן גמביה הייתה המדינה עם הנטל הכבד ביותר.

 

מסקנות

לדברי המחברים, השכיחות העולמית ומדד השכיחות, ההיקף ושנות החיים המותאמות לנכות של מחלות החניכיים גדלו באופן משמעותי מ-1990 ל-2019, מצב המדגיש את החשיבות ואת דחיפות מתן טיפולי החניכיים.

 

Zhang X, Wang X, Wu J, et al. The global burden of periodontal diseases in 204 countries and territories from 1990 to 2019. Oral Dis 2024; 30(2): 754-768.