לדברי המחברים, נכון לאפריל 2022, כמעט 500 מיליון אנשים ברחבי העולם בלמעלה מ-210 מדינות נדבקו בתסמונת נשימתית חריפה קשה של וירוס הקורונה (SARS-CoV-2) ויותר משישה מיליון בני אדם מתו כתוצאה מהמחלה. מעבר להופעת החיסון, החיפוש אחר גורמי רגישות ואינדיקטורים פרוגנוסטיים של COVID-19 הינו בעדיפות עולמית. בין גורמי הסיכון העיקריים, נוכחות דלקת חניכיים נחקרה כתחלואה רלוונטית נלווית, המגבירה את הסיכון הן להידבק בזיהום והן לפתח דפוסי מחלה חמורים יותר. מספר קולטנים המעורבים בתהליך הכניסה לתאים מרובי שלבים של SARS-CoV-2 נמצאים באזור הפה והחניכיים, כאשר לדלקת ישנה השפעה מגבירה על הביטוי שלהם. יתר על כן, מחלת חניכיים כרונית עלולה להשפיע לרעה על הנטל הדלקתי המערכתי, והיא עשויה לתווך תוצאות חמורות יותר של COVID-19 במתרפאים הנושאים סיכון גבוה למה שמכונה תסמונת סערת הציטוקינים.

מטרה

לדברי המחברים, סקירה זו מסכמת באופן ביקורתי את אופי הקשרים הקליניים המסקרנים בין המחלה הדלקתית הנפוצה ביותר של חלל הפה (הפוגעת ביותר מ-700 מיליון אנשים ברחבי העולם בצורתה החמורה) לבין המחלה הגלובלית החמורה ביותר והאתגר הבריאותי של הדור הנוכחי. עדויות מוצקות הוכיחו מהלך חמור יותר של COVID-19 בנוכחות מספר מחלות נלוות, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת והשמנת יתר. מחברי המאמר מעריכים באופן ביקורתי את תגליות המחקר האחרונות הקושרות את מחלת החניכיים לתסמונת נשימתית חריפה חמורה בנגיף קורונה 2 (SARS-CoV2) ולמצבים חמורים של-COVID-19, עם דגש מיוחד על המנגנונים הביולוגיים הקשורים ועל העדויות האפידמיולוגיות הזמינות.

קולטני SARS-CoV-2 עיקריים וקולטנים שותפים מתבטאים באופן מוגזם ברקמות החניכיים של מתרפאים עם מחלות החניכיים, עם מוות תאי על רקע דלקת ליטית חריפה, המתרחשת לרוב עקב זיהום בפתוגנים תוך-תאיים ותוך הפעלת לולאת משוב חיובית. עם זאת, מטה-אנליזות של מחקרים אפידמיולוגיים הצביעו רק על נטייה לא מובהקת סטטיסטית לסיכון מוגבר לזיהום ב-SARS-CoV-2 בבני אדם עם מחלת חניכיים. יתר על כן, דלקת חניכיים עלולה להחמיר מהלכים קליניים של COVID-19 באמצעות מסלולים ישירים ועקיפים מרובים, כולל פגיעה בדרכי הנשימה התחתונות עקב שאיפת פתוגנים של החניכיים, החמרה של סערת הציטוקינים באמצעות דלקת מערכתית כרונית בדרגה נמוכה, והפצת SARS-CoV-2 דרך אפיתל החניכיים הכיבי וכתוצאה מכך פגיעה בכלי דם. ואכן, מטא-אנליזות של מחקרים אפידמיולוגיים הצביעו על כך שמתרפאים עם מחלת החניכיים נוטים יותר לחוות מהלך חמור של COVID-19 באופן ספציפי, שמחלת החניכיים הייתה קשורה לעלייה בסיכויים של פי ארבע לאשפוז, פי שש לצורך בהנשמה מסייעת, ויותר מפי 7 למוות עקב סיבוכי .COVID-19

 מסקנות

לדברי המחברים, הנתונים פורצי הדרך המובאים בעבודתם מדגישים את הרלוונטיות של הקשר בין הפה למערכות הגוף כיעד למתן את מצב החירום הנוכחי של COVID-19 ואת מגפת הקורונה הצפויה בעתיד.

Baima G, Marruganti C, Sanz M, et al. Periodontitis and COVID-19: Biological mechanisms and meta-analyses of epidemiological evidence.

J Dent Res 2022. doi.org/10.1177/00220345221104725