לדברי מחברי המאמר, למרות ההתקדמות המודרנית במניעה וטיפול בעששת השיניים, חלק מהשיניים הנשירות עדיין מושפעות ממורסות, פגיעות טראומטיות, שחזורים כושלים וכן (בנסיבות נדירות) מחלת חניכיים אשר עלולה גם לגרום למורסות בשיניים הנשירות. שן עם תפליט דלקתי זקוקה להתערבות דנטלית מקומית (כגון עקירה, טיפול שורש, טיפול חניכיים) על מנת לחסל את הגורם לזיהום, להגביל את השפעתו על נבט השן המחליפה ולמנוע התפשטות מערכתית. הם מעלים את השאלה: האם טיפולים אלו צריכים להיות מלווים על ידי מתן של אנטיביוטיקה מערכתית? על פי האקדמיה האירופית לרפואת השיניים לילדים, אין התוויה לטיפול אנטיביוטי ואף קיימת התוויה נגד השימוש בו במקרה של מורסה קלה, כרונית, ממוקמת היטב או מורסה וסטיבולרית ממוקמת היטב, עם נפיחות מועטה בפָּנִים, או ללא נפיחות, בקרב ילדים בריאים מבחינה אחרת.

האקדמיה האירופית לרפואת שיניים לילדים ממליצה על מתן אנטיביוטיקה במקרה של זיהום במתרפאים בסיכון רפואי (למשל דיכוי חיסוני, מחלת לב) ובמקרה שלזיהום יש נפיחות מתונה, התקדם במהירות, מלווה בצלוליטיס מפוזרת עם כאב בינוני עד חמור, התקדם למרווחים פאציאליים מחוץ לחלל הפה והביא לאוסטאומיאליטיס, או במקרה שלילד יש חום. ההנחיה העדכנית יותר של האקדמיה האמריקאית לרפואת שיניים לילדים עומדת פחות או יותר בקנה אחד עם ההמלצות לעיל.

מטרה

לדברי המחברים, סקירה שיטתית זו נועדה להעריך (1) האם אנטיביוטיקה מערכתית מועילה או מזיקה בילדים בריאים המתמודדים עם מורסה אודונטוגנית בשיניים הנשירות עם או ללא מעורבות מערכתית ו-(2) אם אנטיביוטיקה מועילה, איזה סוג, מינון ומשך זמן טיפול הם היעילים ביותר. מאגרי מידע (Medline, Embase ו-Cochrane Library) סוננו משנת 1948 ועד אוגוסט 2020. לא הוחלו מסננים ביחס לעיצוב המחקר. תוצאות הסינון אשר עוררו עניין כללו כאב, נפיחות, שיכוך כאבים, תופעות לוואי, סימני זיהום, מדידות איכות החיים ותרופות הנדרשות להקלה בכאב. בסך הכל נבדקו לזכאות 352 כותרים ותקצירים; מתוכם, 19 נבחרו להערכת טקסט מלא. מרבית הכותרים לא נכללו בסקירה מכיוון שלא עמדו בקריטריונים להכללה והתייחסו לשימוש (נוסף) באנטיביוטיקה בילדים עם מורסה אודונטוגנית בשיניים נשירות.

מסקנות

מסקנת מחברי המאמר היא כי, נכון לעכשיו, אין מחקר קליני אקראי או לא אקראי המעריך את היעילות והנזקים של אנטיביוטיקה מערכתית הניתנת בילדים עם מורסה אודונטוגנית בשיניים הנשירות. אין ראיות קליניות התומכות או מפריכות את השימוש באנטיביוטיקה בילדים עם מורסה אודונטוגנית בשיניים הנשירות ללא סימני התפשטות מקומית או מעורבות מערכתית ולא ניתן להמליץ ​​על שימוש באנטיביוטיקה בילדים אלו.

Leroy R, Bourgeois J, Verleye L, et al. Are systemic antibiotics indicated in children presenting with an odontogenic abscess in the primary dentition? A systematic review of the literature. Clinical Oral Investigations 2021; 25: 2537–2544