מחברי המאמר מציינים, כי ניתוח רובוטי מהווה טכנולוגיה ניתוחית זעיר פולשנית המספקת ניווט מדויק, דרך פתחים אנטומיים תוך שמירה על מבנים חיוניים. לפיכך, גישה כירורגית זו הפחיתה את רוב הסיבוכים של גישות הניתוח הפתוח הקונבנציונאלי וכוללות תופעות לוואי מוגבלות לטווח קצר.

הספקטרום הטכני של הציוד הכירורגי הרובוטי יכול לנוע בין מכשירים קטנים המחברים זרוע רובוטית אל כף היד ועד למערכות אוטונומיות לחלוטין, אשר יכולות לבצע את ההליך באופן עצמאי. מערכות אלו מספקות ראייה תלת ממדית, מיומנות כירורגית משופרת, מתקנים לניתוחי טֶלֶ-כירורגיה, ארגונומיה טובה יותר ותיאום עין-יד משופר. האנטומיה המורכבת באזור הפה והלסת מהווה אתגר משמעותי עבור גישות של ניתוחים קונבנציונליים, וניתוחים רובוטיים באזור הפה והלסת משמשים עבור יישומים שונים כגון טיפולים בסרטן, מחלות בלוטת התריס ופרא-תירואיד, פתולוגיות בבסיס הגולגולת וניהול חסימות של דום נשימה בשינה OSA)). אחד הסיבוכים העיקריים הנצפים בהליכים כירורגיים פתוחים היא כמות הטראומה ברקמה שעלולה להתרחש עקב החתכים הניתוחיים הגדולים; יתר על כן, הם עלולים לגרום לפגיעה תפקודית, פגיעה בהערכה העצמית וירידה באיכות החיים. לעומת זאת, ניתוח רובוטי הוכח כגורם לפחות כאבים ופחות זיהומים לאחר הניתוח, לפיכך זמן החלמה מהיר עם תוצאות קוסמטיות טובות יותר. לפי ההגדרה של ארגון הבריאות העולמי, הפירוש של איכות החייםQOL) ) הינו "תפיסת הפרט את מיקומו בחיים בהקשר של התרבות ומערכת הערכים שבה הוא חי וביחס למטרות, הציפיות, הסטנדרטים וחששות שלו".

תוצאות ה-QOL המדווחות על ידי המתרפאים בשטח הבריאות מסייעות להקל על הערכת ההשפעה של מחלה או הליך טיפולי ולאפשר השוואה בין אסטרטגיות טיפול שונות ולדעת המחברים ההערכה של ניתוחים רובוטים מנקודת המבט של QOL, החשובה בעידן של מושגים זעיר פולשניים. התוצאות של QOL עשויות להשתנות בהתאם ליישום, האזור האנטומי, דרכי הטיפול וממדי המחלה. המידע הזמין לגבי ההשפעה של ניתוחים רובוטיים באזור הפה והלסת על תוצאות איכות החיים אינו ברור ולא ידוע למחברי המאמר על מחקר שמיפה את העדויות האמפיריות לגבי תוצאות ה-QOL של מתרפאים שעברו ניתוח רובוטי באזור הפה והלסת.

 

מטרה

הסקירה המקיפה נועדה למפות את הראיות המדעיות הקיימות ולזהות פערי ראיות הנוגעים ל-QOL של מתרפאים שעברו ניתוח רובוטי באזור הפה והלסת.

המחברים ערכו חיפשו לאחזור ספרות רלוונטית ממסדי הנתונים SCOPUS, PubMed, CINAHL Complete ו-APA PsycINFO. הנתונים הרלוונטיים מהמאמרים הכלולים, תוארו, נאספו וסוכמו ומהחיפוש בספרות אוחזר סך של 123 מאמרים. לאחר הסריקה ומניעת כפילות, נכללו בסקירה רק 18 מאמרים מקוריים הטרוגניים. במאמרים אלה דווח על סך של 771 ניתוחים רובוטיים טרנס-אורליים (TORSs), שנערכו על חולים עם קרצינומה של האורופרינקס (OPC), דלקת שקדים חוזרת ודום נשימה חסימתי בשינה (OSA). על מנת להעריך את תוצאות איכות החיים של המתרפאים, שימשו במאמרים בסך הכל 20 מדדי איכות חיים שונים והכלי שנמצא בשימוש הרב ביותר היה ה-MD Anderson Dysphagia Inventory Questionnaire (MDADI). התפקודים הפיזיים אשר הוערכו ביותר הם היבטי איכות חיים הקשורים לבליעה, דיבור ותפקודי הרוק. דווח כי ניתוחים רובוטיים טרנס-אורליים הביאו לשיפור איכות החיים בחולים עם קרצינומה של האורופרינקס ודום נשימה חסימתי בשינה ודלקת שקדים חוזרת, באופן משמעותי ביותר בשנה הראשונה שלאחר הניתוח. מחברי המאמר מציינים כי אתר הנגע, מעורבות של ניתוחים בצוואר והמאפיינים של טיפול משלים השפיעו על תוצאת ה-QOL בחולים עם קרצינומה של האורופרינקס.

 

מסקנות

לדעת החוקרים, ניתוחים רובוטיים טרנס-אורליים הוכיחו איכות חיים טובה יותר בהשוואה לשיטות הטיפול הקונבנציונליות, בעיקר בתחומים הקשורים לתפקודי הפה כגון הבליעה והדיבור והשיפור ניכר בעיקר בשנה הראשונה שלאחר הניתוח.

 

Bandara DL, Kanmodi KK, Salami AA, et al. Quality of life of patients treated with robotic surgery in the oral and maxillofacial region: a scoping review of empirical evidence. BMC Oral Health 2024; doi: 10.1186/s12903-024-04035-w