הלבנת שיניים היא אחד ההליכים הנפוצים ביותר בטיפול של שינויי צבע בשיניים, מכיוון שנחשב לטיפול שמרני שמקדם תוצאות אסתטיות משביעות רצון ושיפור איכות החיים הקשורה לבריאות הפה. על פי סקר שנערך על ידי האקדמיה האמריקאית של רפואת השיניים הקוסמטית בקרב 878 מרפאות שיניים בשנת 2019, 88 אחוזים מהן דיווחו על כך שביצעו טיפול להלבנת שיניים בשנה האחרונה. הליך זה דווח בכמות קטנה יותר רק מביצוע כתרים וגשרים (97 אחוזים) או בונדינג קדמי ישיר (93 אחוזים). המחברים מציינים כי שיווק המוצרים להלבנה ללא מרשם ובשיטת עשה זאת בעצמך גדל ללא ירידה כמותית בטיפולים הנערכים במרפאת השיניים. לאור הכמות הגדולה של חומרי הלבנה לטיפול במרפאה הקיימים בשוק, הנבדלים מבחינת הריכוז, ההרכב, ה-pH וטכניקות היישום, קשה לרופא לבחור בג'ל הלבנה המספק טיפול יעיל, בזמן כיסא קצר ושמקדם שכיחות נמוכה של תופעות לוואי.

החוקרים מדגישים כי רגישות השינייםTS) ) הינה תופעת לוואי המדווחת בדרך כלל על ידי כ-93-50 אחוזים מהמתרפאים שביצעו הלבנה במרפאת השיניים. מצב זה מתרחש בעיקר בשעות הראשונות שלאחר הטיפול ונסוג במידה ניכרת 48 שעות לאחר מכן. רגישות השיניים נגרמת על ידי חדירת מי חמצן שיוריים לחלל מוך השן, הנובעת מדיפוזיה של החומר דרך הזגוגית והדנטין. עוצמת הנזק למוך והתגובה הדלקתית קשורה לכמות מי חמצן הבאים במגע עם תאי המוך. מספר טיפולים הוצעו בניסיון להפחית את הסיכון והעוצמה של רגישות השיניים, כגון מתן חומרים נוגדי רגישות, תרופות לשיכוך כאבים או תרופות אנטי דלקתיות, שילוב חומרים נוגדי רגישות לג'ל ההלבנה, שימוש בחומרים בריכוז נמוך והפחתת זמן המגע או מספר היישומים של ג'ל ההלבנה. בניסוי קליני אקראי אשר העריך את היעילות ורגישות השיניים של ג'ל הלבנה חומצי המכיל 35 אחוזים מי חמצן המשמש במרפאה עם פרוטוקולים שונים של יישום במהלך שני מפגשים קליניים, נמצא כי יישום יחיד של 15 דקות הפחית את מידת ההלבנה, ואת הסיכון והעוצמה של רגישות השיניים. למרות שבפרוטוקולים של הלבנה במרפאה קיימת מגמה להפחתת הזמן הקליני, רוב המחקרים העריכו את ההבדלים תוך שימוש בג'ל של 35 אחוזים מי חמצן, כך שלא ניתן לדעת מחברי המאמר להסיק את התוצאות לכל יתר מותגי חומרי ההלבנה בשל השונות הרחבה של הריכוזים והרכבים של חומרים אלו.

מטרה

הניסוי הקליני האקראי הנוכחי נועד להעריך את היעילות, הסיכון ועוצמת רגישות השיניים של טיפולי הלבנה במרפאה באמצעות 37.5 אחוזים מי חמצן המבוצעים עם שתיים או שלוש אפליקציות ג'ל של שמונה דקות. השערות האפס שנבדקו היו שפרוטוקול ההלבנה המופחת במרפאה לא יביא להבדלים משמעותיים בשינויי: (1) צבע השיניים ו-(2) הסיכון והעוצמה של רגישות השיניים לעומת הפרוטוקול הרגיל.

במחקר השתתפו 40 מתרפאים עם גוון שיניים ממוצע של C2 או כהה יותר בששת השיניים הקדמיות בלסת העליונה, שחולקו באופן אקראי לשתי קבוצות טיפול (n=20) אשר עברו שתיים (37.5HP-2) או שלוש (37.5HP-3) אפליקציות בנות שמונה דקות. בוצעו שלושה מפגשים קליניים במרווח של שבוע אחד. הערכות הצבע נעשו באמצעות ספקטרופוטומטר ביום תחילת המחקר ושבוע לאחר ההלבנה. רגישות השיניים נמדדה במהלך ועד 48 שעות לאחר ההלבנה באמצעות סולם דירוג מספרי של חמש נקודות. שינוי הצבע הוערך על ידי מבחן t עבור דגימות עצמאיות.

הסיכון והעוצמה המוחלטים של רגישות השיניים נותחו באמצעות מבחנים סטטיסטיים. שתי קבוצות הטיפול הביאו להלבנה משמעותית של השיניים שבוע לאחר ההלבנה. לא היו הבדלים משמעותיים בין 37.5HP-2 ל-37.53-HP וכן לא היו הבדלים בין הקבוצות לגבי הסיכון והעוצמה הנמוכה של רגישות השיניים בהערכות שנעשו בכל הזמנים.

מסקנות מחברי המאמר הן, כי ההלבנה במרפאה באמצעות שתי אפליקציות מי חמצן בריכוז 37.5 אחוזים יצרה אותה דרגת הלבנה, סיכון ועוצמת רגישות שיניים כמו זו שבוצעה באמצעות שלוש אפליקציות של הג'ל. הם ממליצים לרופאי השיניים להשתמש במרפאה בג'ל הלבנה ניטרלי המכיל 37.5 אחוזים מי חמצן בשתי אפליקציות ובמשך שמונה דקות, מכיוון שחומר זה מייצר את אותה יעילות ההלבנה, הסיכון והעוצמה הנמוכה של רגישות שיניים כמו הפרוטוקול המוצע על ידי היצרן, שהינו שלוש אפליקציות של שמונה דקות.

Saeger Meireles S, Santos ME, Cardoso Lustosa ÍM, et al. Effects of a reduced in-office bleaching protocol with 37.5% hydrogen peroxide on effectiveness and tooth sensitivity: A double-blind randomized clinical trial. J Esthet Restor Dent 2021; 33: 824-831