שחיקת השיניים הינה תהליך רב פקטוריאלי של אובדן המבנה הקשה של השיניים כתוצאה ממגע ישיר בין שיניים, שחזורים או תותבות במהלך לעיסה או הרגלים פָּרָפוּנקציונָליים. השחיקה יכולה לנבוע גם ממגע עם חומרים אברזיביים או מהשפעת חומצות שונות. לפיכך, ניתן לסווג תהליכי בלאי של השיניים לאֵרוזיָה, אָבּרָזיָה ואָטריציה. בלאי כתוצאה מעייפות החומר יכולה להיגרם גם במהלך התפקוד, כגון סדקים אשר מתרחשים מתחת לפני השטח עקב מחזורי עומס חוזרים ונשנים. בלאי ושחיקת השיניים הן תופעות מתקדמות שצפויות להמשיך ולגדול כשדרישות וציפיות המתרפאים יתעצמו. שחיקת שיניים גורמת למגוון רחב של בעיות קליניות העלולות להוביל לאובדן הזגוגית והדנטין, רגישות יתר, אובדן הממד האנכי, הפרעות טמפורומנדיבולריות, וכן לפגיעות בלעיסה ובאסתטיקה. יתר על כן תהליכי בלאי עשויים להיות הגורמים לפָּרָפוּנקציָה. מחברי המאמר מציינים כי הטיפול בשחיקת שיניים הינו נרחב ומורכב, אך עם זאת אבחון מוקדם והיכולת לזהות ולשנות את הגורמים האטיולוגיים עשויים לסייע בעצירת האובדן הקשה של מבנה השן. החומרים הדנטליים השונים המשמשים לשיקום דנטלי עשויים להשפיע על קצב שחיקת השיניים ולפיכך, בחירה באסטרטגיות ובחומרי השיקום המתאימות יכולה לגרום למניעת הבלאי בשיניים.

לדבריהם, הביקוש הגובר במרפאות השיניים לתותבות דנטליות העשויות מחומרים בלתי מתכתיים מוביל לחיפוש אחר שחזורים אידיאליים בצבע השיניים ולפיתוח של חומרים דנטליים קרמיים עם תכונות פיזיות מכאניות ואסתטיות משופרות. נכון לעכשיו נעשה שימוש בסוגים שונים של חומרים קרמיים ושרפים מרוכבים.

זירקוניה, שהינה בעלת עמידות גבוהה לשבר ותאימות ביולוגית, הוצגה ברפואת השיניים בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת. זירקוניה שימשה בתחילה כחומר ליבה עם שכבות חרסינה. חומרי הוויניר הקרמיים האלו הראו פוטנציאל לעמוד בפני כוחות הסגר, בעיקר באזור המשנן האחורי. עם זאת, הועלו חששות להתפתחות בעיות עקב היווצרות של שבבים מהחומר. בין הגורמים ליצירת שבבים היו ההבדל ביעילות המשותפת של ההתפשטות הטרמית בין זירקוניה לבין וויניר קרמי, עיצוב מסגרת לא תקין, קצבי קירור מהירים וחוזק הכיפוף של הוויניר הקרמי בהשוואה לליבת הזירקוניה.

זירקוניה מונוליטית הומלצה בתור בחירת טיפול טובה עבור מתרפאים עם מרחב בין-סגרי מוגבל עקב יכולת ההתנגדות הגבוהה לשברים ויכולת העמידה בכוחות גבוהים עם מינימום עובי סגרי של 0.5 מ"מ. יתרה מכך, שיפורים באסתטיקה של מוצרי הזירקוניה, כגון שינויים בטמפרטורת הסינטר ובתהליך הייצור והוספת נוזלי צביעה, הובילו לשחזורים מונוליטיים שקופים שניתן להשתמש בהם באזור הקדמי של הפה. מחקרי מעבדה רבים בדקו את התכונות המכניות והפיזיקליות של זירקוניה מונוליטית והראו את התנהגות הבלאי של זגוגית השן כנגדה. עיצובי המחקרים הללו שיכפלו את המחזור המָסטִיקָטורי ואת פונקציית הלעיסה על מנת לגלות ממצאים תקפים לגבי בלאי הזגוגית ולספק הבנה חשובה על טבעה של הזירקוניה המונוליטית.

מטרה

המטה-אנליזה והסקירה השיטתית הנוכחית נועדה לאסוף ולנתח נתונים לגבי הבלאי של דגימות זגוגית משיניים טבעיות של בני אדם כנגד זירקוניה מונוליטית. השערת האפס הראשונה היא כי שחזורי זירקוניה מונוליטיים הובילו לבלאי גבוה בזגוגית האנטגוניסטית. השערת האפס השנייה קובעת שהמשטח המזוגג של הזירקוניה המונוליטית גורם לבלאי רב יותר של הזגוגית כאשר הדגימות עוברות תנאי בדיקה מעבדתיים, המשקפים שנה שלמה של לעיסה בפה.

המחקרים נבחרו לסקירה השיטתית על פי קריטריונים להכללה שכללו מאמרים שנערכו על בלאי של דגימות זגוגית כנגד זירקוניה מונוליטית וכן על פי קריטריונים של אי הכללה, כגון דיווחי מקרה, מאמרים שאינם באנגלית ודגימות זירקוניה מונוליטיות העומדות כנגד חומרים אחרים ואינן דגימות זגוגית אנושית. מתוכם נכללו במטה-אנליזה מאמרים על זירקוניה מונוליטית מלוטשת ומזוגגת אשר ניתנה לעומס אנכי של 50 N בטווח של 250,000-240,000 מחזורים שהינם שווי ערך לשנה של לעיסה בפה האנושי. בסך הכל נמצאו 3968 מאמרים ומתוכם 25 מאמרים עמדו בקריטריונים שנקבעו להכללה בסקירה השיטתית. שלושה מחקרים נכללו במטה-אנליזה. התוצאות הראו כי שחיקת הזגוגית כנגד זירקוניה מונוליטית נמצאה ברמה שהינה מקובלת מבחינה סטטיסטית. יתרה מכך, משטח הזירקוניה המונוליטי המלוטש גרם לפחות בלאי בזגוגית מאשר המשטח המזוגג.

מסקנת מחברי המאמר היא, כי הסקירה הנוכחית מצביעה על כך ששיקום זירקוניה מונוליטי גורם לבלאי מקובל בזגוגית האנטגוניסטית. יתרה מכך, תוצאות המטה-אנליזה הראו כי מרקם פני השטח של השחזור הסופי ממלא תפקיד חיוני בתהליך הבלאי. לדבריהם, המשמעות הקלינית היא כי שחזורי זירקוניה מונוליטיים נמצאים בשימוש נרחב ברפואת השיניים מכיוון שהם מבטלים את בעיות היווצרות השבבים הנובעות משימוש בשחזורים עם וויניר. עם התפתחות הטכנולוגיה לאחרונה, זירקוניה מונוליטית משיגה תכונות אסתטיות יותר ומראה טבעי יותר. עם זאת, בשל החוזק הגבוה וחספוס פני השטח של זירקוניה מונוליטית, נוצר בלאי בזגוגית השיניים הנגדיות. לדעת המחברים, התוצאות מראות כי כמות שחיקה זו הינה מקובלת מבחינה סטטיסטית ונמוכה מחומרים קרמיים אחרים. יתר על כן, לדעתם יש ליישם שיטות טיפול של פני השטח על מנת למזער את שחיקת השיניים.

Aljomard YRM, Altunok EC, Kara HB. Enamel wear against monolithic zirconia restorations: A meta-analysis and systematic review of in vitro studies. J Esthet Restor Dent 2021; 1-17