לדברי המחברים, מספר המצבים המאפשרים שימוש במתקנים אורליים בטיפולי שיניים הולך ועולה, וניתן להשתמש בהם לטיפול אפקטיבי במצבים כמו למשל בטיפול בשינויי צבע של השיניים, בברוקסיזם, בפגיעות בסגר, במצבי sleep apnea ובמחלות של מפרק הלסת, כמו גם בטיפול בשיניים חסרות או ניידות. גם מספר סוגי ההתקנים בתוך הפה ושיטות היצירה שלהם עברו שינוי משמעותי. למרות התרחבות אפשרויות אלה, מחקרים שנערכו לאחרונה מצביעים על כך שקיים שימוש הן בתכשירים שנוצרים באופן דיגיטלי בתוך הפה והן באמצעים הקונבנציונאליים שהיו קיימים עד כה. עם זאת, נראה שהשימוש באמצעים הקונבנציונלים עולה עדיין על האמצעים הדיגיטליים.

 

מטרה

הסקר הנוכחי שנערך בקרב רופאי שיניים בארצות הברית, החברים ברשת המחקר של האיגוד הדנטלי האמריקאי, נועד לברר את הדרכים בהם משתמשים הרופאים במתקנים בתוך הפה במרפאות השיניים, כמו גם את הגורמים שמשפיעים על שינויים בשיטות יצירת המתקנים והסיבות לשימוש בהם. החוקרים ביצעו סקר, בו ניסו לברר את היקף השימוש במתקנים בתוך הפה, שיטות היצור שלהם, המעורבות של צוות המרפאה וחוויית המתרפאים במרפאת השיניים. הסקר נערך בשנת 2022 ונשלח לחברי הפאנל למשך שבועיים לקבלת תשובה. מתוך 286 הרופאים שהשתתפו בסקר (28 אחוזי תגובה), 88 אחוזים דיווחו שהם מספקים למתרפאים שלהם מתקנים לשימוש בתוך הפה, מלבד המצבים שבהם הם משתמשים בתותבות חלקיות הניתנות להוצאה. יותר ממחצית מהמשיבים דיווחו שהם מציעים למתרפאים סדים להלבנת שיניים (88 אחוזים), פיליפרים וריטיינרים (83 אחוזים), ספלינטים (81 אחוזים), שומרי שיניים אתלטים (72 אחוזים), התקנים אורתודונטים (66 אחוזים) וכפות לפלואוריד (56 אחוזים). השינוי המשמעותי הגדול ביותר בפרקטיקה בחמש השנים האחרונות לגבי השימוש בתכשירים בתוך הפה, היה בשימוש בסריקה אינטרה אורלית (56 אחוזים) והעליה בסוגי ההתקנים הנמצאים בשימוש. למרות ש-72 אחוזים מהמשתתפים דיווחו כי הסייעות הדנטליות היו מעורבות בלקיחת מטבעים ויצירת מודלים לתכשירים אורליים, ו-76 אחוזים דיווחו כי טכנאי מעבדה היו מעורבים ביצירת ההתקנים, כמעט כל המשיבים (97 אחוזים) מהמשתתפים דיווחו כי רופא השיניים היה מעורב הן בהכנה והן במסירה של התכשירים למתרפאים. חינוך המתרפאים לגבי השימוש בתכשירים האורליים היה קשור למספר גישות שונות, כשהגישה העיקרית הינה באמצעות שיחה ב-95 אחוזים מהמקרים, או באמצעות חומר מודפס ב-61 אחוזים ובהנחיות ויזואליות ב-42 אחוזים. דיווחים על תוצאות שליליות הקשורים לשימוש בתכשירים תוך אורליים היו נמוכים, כאשר 97 אחוזים ציינו שהם התרחשו רק לעיתים רחוקות או אף פעם. הבעיות הנפוצות ביותר שדווחו היו קשורות להתאמה לקויה, כאב, אי נוחות או גירוי ברקמות הרכות. בקרב המשתתפים 90 אחוזים דיווחו שהיו מעורבים בקורסים לחינוך המשכי מעבר ללימודים, לגבי השימוש בתכשירים בתוך הפה, וכי תכשירים אלה הפכו להיות לחלק רוטיני בפרקטיקה הדנטלית, יחד עם עליה באפליקציות שלהם והרחבה בטכנולוגיה וביכולות שלהם.

 

מסקנות

החוקרים מסכמים, כי תכשירים אינטרה אורליים נמצאים בשימוש יומיומי בפרקטיקה הדנטלית ולעיתים קרובות חלק גדול מהמשתתפים במתן השירותים הרפואיים נמצאים במרכז תהליך הייצור של התכשירים.

 

Frazier K, Cevidanes L, Darshanjit S, et al. Intraoral appliance use in dental practice: An American Dental Association Clinical Evaluators Panel survey. J Am Dent Assoc 2022; 153(12): 1189-1190